Život

Utorak, 08.12.2020.

16:37

Preminuo glumac Borivoje Kandić

Poznati srpski glumac Borivoje Bora Kandić preminuo je u 59. godini.

Izvor: B92

Preminuo glumac Borivoje Kandić
Foto: Borivoje Kandiæ u predstavi Valjevska bolnica (prvi sa leve strane), arhiva JDP-a.

Glumac se poslednjih meseci borio sa zdravstvenim problemima.

Iz Jugoslovenskog dramskog pozorišta potvrdili su smrt glumca poznatog po ulozi mladog Vuka Karadžića u TV seriji "Vuk Karadžić" reditelja Đorđa Kadijevića (1987).

Kandić je rođen 1961. u Mostaru, gde je njegov otac Miloš, takođe glumac, imao angažman u tamošnjem pozorištu. Tamo je upoznao Nedu, sa kojom ima dva sina, a 1968. godine su se preselili u Beograd. Život velike glumačke nade obeležila je patnja, pa je umesto na "daskama koje život znače", dane provodio čisteći jednu kafanu na Zelenom vencu. Kandić je, inače, pre dve godine rekao je da mu je majčina penzija glavni izvor prihoda, a sanjao je o tome da "makar još jednom stane na neku pozorišnu scenu i pokaže koliko ume i zna".

Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Član Jugoslovenskog dramskog pozorišta bio je u periodu od 1986. do 1997. godine ali je i pre toga ostvario nekoliko uloga u JDP-u: "Kolubarska bitka" Dobrice Ćosića u režiji Arsenija Jovanovića, "Zli dusi" F. M. Dostojevskog u režiji Steve Žigona, "Mali princ" Antoana de Sent Egziperija u režiji Karlosa Medine i "Lova" Džoa Ortona u režiji Nenada Ilića.

Igrao je i na drugim pozorišnim scenama (Banditska balada, SNP Novi Sad, Srpska drama, Zvezdara teatar), u televizijskim serijama ("Kraj dinastije Obrenović", "Srećni ljudi", "Mali kućni grafiti", "Seljaci", "Greh njene majke") i filmovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

22 h

Podeli: