Region 2

10.05.2024.

18:07

Buđenje ustaštva: DP-u je problem što Srbi uopšte postoje u Hrvatskoj

Posle vlade čiju je okosnicu činila saradnja HDZ-a i predstavnika manjina, Hrvatska će dobiti vladu koju će formirati HDZ i Domovinski pokret (DP), uz podršku dela poslanika iz manjinskih stranaka.

Izvor: Tanjug

Buđenje ustaštva: DP-u je problem što Srbi uopšte postoje u Hrvatskoj
EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Podeli:

Ali biće bez Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S), što je bio izričiti zahtev DP-a. 

Iako sve do neki dan predsednik HDZ-a Andrej Plenković iz svog budućeg tima nije isključivao SDS S kao svoje dosadašnje lojalne partnere, ipak je na kraju popustio zahtevima DP-a, koji svoju politiku dobrim delom bazira na antisrpskoj retorici.

U užarenoj atmosferi u kojoj su se kovale nova parlamentarna većina i vlada, srpska zajednica u Hrvatskoj ponovo je postala meta nacionalističkih planova hrvatske desnice o ograničavanju prava nacionalnih manjina, ali i stalnog potenciranja priče o navodnoj nelojalnosti Srba hrvatskom društvu i državi.

Bivša ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić ističe da je vlada HDZ-a i DP-a poraz Plenkovića, ali još gore od toga, ne samo političko nego i civilizacijsko nazadovanje Hrvatske. "Prvi put imamo ekstremno desnu vladu u Hrvatskoj. Plenković je na čelo HDZ-a došao kao eksponent umerene politike, a sad sastavlja izvršnu vlast s ljudima koji su otišli iz HDZ-a upravo zbog njegovog stava i vraćaju mu se na velika vrata i to u vladu, s velikom mogućnošću ucene. Koliko će HDZ imati snage da to društvo ograniči, ja nisam previše optimistična. Ne treba se nimalo zavaravati da su poslanici DP-a protiv statusa nacionalnih manjina u hrvatskoj politici, jer su oni isključivo protiv Srba, što su celo vreme i isticali", navela je Vesna Pusić.

Istakla je da su izričito protiv predstavnika srpske nacionalne manjine Milorada Pupovca, koji je jedan od najobrazovanijih i najsposobnijih ljudi u hrvatskoj politici, čija reč i politički uticaj nadmašuju očekivani prosečni politički uticaj, što dodatno frustrira hrvatske nacionaliste i izaziva gnev jednog segmenta hrvatskog društva.

"Politika DP-a je vrsta plemenske politike, smrtonosne za Hrvatsku. Transakcijsko plemensko produbljivanje sukoba u hrvatskom društvu, razgradnja građanskog društva, identitetska politika, to je sve ono što oni nose i što je za svaku zemlju apsolutno štetno, pa tako i za našu. Porazno je da HDZ nije u stanju da odbrani sebe i Hrvatsku od jedne takve retrogradne politike, što pokazuje slabost koju niko iz vladajućih krugova oko Plenkovića neće priznati", navela je Pusićeva i dodala:

"Nadali smo se da smo se oslobodili plemenskih politika, ali s osvojenih devet posto na izborima DP će maltretirati celo društvo i vući nas u jednu arhaičnu, štetnu politiku".

Napomenula je da je HDZ disciplinovan dok pobeđuje, ali da ovaj potez Plenkovića dokazuje da na ovim izborima nisu de facto pobedili.

"Ovo nije trenutak i pitanje kako spasiti političku stranku, ovo je trenutak Hrvatske – kako spasiti svoju zemlju od ekstremne desnice koja preti ugledu, ekonomiji, ljudskim pravima, kvalitetu života. Nažalost, retko koji političar tako misli", rekla je Pusićeva, prenosi portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

Ukazala je da Hrvatskoj preti opasno desno skretanje, a desnica uvek, kaže, ide da nekome oduzme stečena prava. "Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji definiše i mandate saborskih zastupnika nacionalnih manjina u parlamentu deo je uslova koje smo ispunjavali za pristupanje EU-u. Izbacivanjem, negiranjem ili drastičnim promenama u pravcu smanjivanja prava koja proizlaze iz Ustavnog zakona de facto poništavamo neke od uslova za ulazak u EU, što bi, nažalost, bilo moguće sprovesti. EU nije garancija, ona je samo mogućnost koja daje instrumente da postanemo politički zreliji. Svaka članica EU-a ima pravo nazadovati i u tom pogledu EU ne može puno pomoći. S pozicije države i prava, kolektivna prava kao što su prava nacionalnih manjina po definiciji su privremena garancija tih prava u modernoj državi, zato što je sam kolektivni cilj da štiteći kolektivna prava diskriminacija, u ovom slučaju etnička, nestane", navela je. Zatim je dodala:

"Ta privremenost može trajati stotinu godina, koliko nijedna naša država nije trajala. U Hrvatskoj institut zaštite prava građana druge etničke pripadnosti mora postojati dok god postoji etnička diskriminacija, dok god postoje Domovinski pokret i Mostovi".

Politički analitičar Jaroslav Pecnik, koji je bio saborski zastupnik za vreme kratkotrajnog pohoda Tomislava Karamarka na prava nacionalnih manjina, ističe da hrvatskoj desnici ne smetaju nacionalne manjine nego samo Srbi, koji za njih postaju državni problem.

"Izgrađene su priče da Srbi i Pupovac vladaju Hrvatskom, da imaju uticaj nesrazmeran broju Srba i da ti Srbi koji su 'radili toliko zla kroz istoriji srpsko-hrvatskih odnosa utiču na političke odnose u Hrvatskoj i da je to nedopustivo", naveo je Pecnik, prenosi portal.

Za Domovinski pokret je, kaže, problem što Srbi u Hrvatskoj još uvek postoje, što dižu svoj glas, što traže svoja prava koja im Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina pripadaju.

"Kad bi se hrvatska desnica rešila Srba u Hrvatskoj, po njima bi svi hrvatski problemi bili rešeni, tad bi u Hrvatskoj po njima tekli med i mleko i konačno bi živeli sami svoji na svome. Pitam se hoće li DP rešiti problem Srba u Hrvatskoj i poštovanja njihovih ustavnih prava kao u Vukovaru, kad su razbijali ćirilične ploče na koje su Srbi imali pravo", rekao je. Potom je dodao:

"Sad, kad je broj Srba u Vukovaru pao ispod 33 posto, problem je rešen, ali krajnje neprimereno i sramotno".

Ističe da na braniku prava nacionalnih manjina treba da stoji hrvatska intelektualna javnost. On kaže da se hrvatsko društvo ponaša kao da jedna manjina – srpska – ugrožava hrvatsku većinu.

"Evropski standardi koji su dostignuti ne bi trebalo da budu napušteni bar dok te manjine u Hrvatskoj postoje, a po popisu stanovništva vidimo da ih je sve manje", naveo je Pecnik.

Ističe da nije dobro da se jedna nacionalna manjina pretvori u žrtveno jagnje, da se stalno propituje njena verodostojnost, vernost, pripadnost hrvatskom društvu.

"Takvo društvo pokazuje slabost da uredi vlastiti sistem vrednosti, zbog čega stalno mora tražiti neprijatelja, a to su redovno Srbi, koji ovog puta treba da budu spremni da se preko njihove kičme lome politički obračuni ko je jači između novih političkih partnera, HDZ-a i DP-a", naveo je Pecnik.

Plenkovićevo odmicanje od Pupovca, koje on tumači kao politički čin, nije samo politička nego i ljudska neverodostojnost, istakao je.

"Odreći se partnera koji je po svaku cenu, pa čak i vlastite kompromitovanosti, bio veran u prethodnom mandatu, krajnje je neprilično", rekao je Pecnik.

On upozorava da je revizionizam i za vreme dosadašnje vlade HDZ-a i SDS S-a bio dosta vidljiv u društvu: ustaški pozdrav je praktično legalizovan, regulisan činjenicom da nije reč samo o ustaškom pozdravu, a sad će biti otvoreno tretiran u duhu stava DP-a.

"Pored određenih zasluga, Plenković nije učinio nijedan radikalan zaokret da bi pokazao demokratski iskorak i rekao činjenicu da je 'za dom spremni' ustaški pozdrav, da su ustaše fašisti i da nisu nikakva hrvatska vrednost, kako bismo raskrstili s Drugim svetskom ratom i da bi s vremenom ta istina legla u hrvatskoj javnosti. Čim postoji dvojak odnos, šalje se poruka desnici da ojača svoju aktivnost i da se izbori za ono što im je nadohvat ruke", zaključio je Pecnik, prenose Novosti.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: