Prvi spomenik istopljenom glečeru: "Ista sudbina čeka i 400 drugih"

Prvi islandski glečer koji se otopio i nestao zbog globalnog zagrevanja i porasta temperature, dobiće spomenik koji šalje snažnu poruku i upozorenje o štetnim posledicama klimatskih promena ako svet ne bude na vreme reagovao.

Život

Izvor: B92, index.hr

Utorak, 23.07.2019.

10:31

Prvi spomenik istopljenom glečeru:
Foto: depositphoto/klarazam

"Svim našim glečerima u narednih 200 godina mogla bi da se dogodi ista stvar", piše na ploči koja će 18. avgusta biti postavljena kod Okjokula, poznatog kao OK glečer, koji se istopio 2014. godine.

"Spomenik je dokaz da smo svesni šta se događa i šta treba da se uradi. Samo ti znaš da li smo dovoljno učinili", dodaje se u tekstu ploče na engleskom i islandskom jeziku pod naslovom "Pismo za budućnost".

I sudbina 400 drugih glečera uslovljenja je klimatskim promenama. Islanđani svoju zemlju zovu "Zemljom leda" zbog svojih vulkana i glečera, ali led se topi, zbog čega naučnici krive porast temperature na globalnom nivou.

Otapanje glečera izaziva velike promene u atmosferi te zemlje i utiče na vodene tokove, ali i životinjski i biljni svet, upozorava islandski meteorološki zavod.

U budućnosti se očekuje pojačana aktivnost vulkana, jer otapanje glečera smanjuje pritisak na vulkanske sastave, danas prekrivene ledom, pa će erupcije izazvati dalje masovno otapanje.

To bi moglo da pokrene poplave biblijskih razmera i odrone tla, da uništi vegetaciju i da bude pretnja ljudskim životima i infrastrukturi, upozoravaju stručnjaci.

"To će biti prvi spomenik nekom glečeru na svetu koji je izgubljen u klimatskim promenama", rekla je Sajmen Houv, antropolog na univerzitetu "Rice" u Bostonu koja je 2018. godine snimila dokumentarac o nestanku glečera Okjokul.

"Obeležavajući nestajanje Okjokula nadamo se da ćemo da privučemo pažnju na ono što gubimo nestankom glečera na Zemlji", dodala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: