Danas je Međunarodni dan poljupca: Ove činjenice niste znali o ljubljenju

O ljubljenju se ne razmišlja previše, ono se prosto "odrađuje", ali ipak postoje zanimljive sitnice zbog kojih su poljupci dobili svoj dan.

Život

Izvor: B92, Daily Star

Subota, 06.07.2019.

15:03

Danas je Međunarodni dan poljupca: Ove činjenice niste znali o ljubljenju
Foto:depositphotos/NatashaFedorova

Šesti jul je ustanovljen kao Međunarodni dan ljubljenja od kada je pre par godina u Velikoj Britaniji održano takmičenje u ovoj disciplini. Trenutni svetski rekord u dužini poljupca je 58 sati, 35 minuta i 38 sekundi.

U proseku ljudi provedu oko 400 sati ljubeći se, a minut jednog strastvenog poljupca sagori kalorija koliko i minut brzog hoda.

Prvi tragovi u istoriji vezani za ljubljenje javljaju se 15 vekova pre nove ere. Tada je ljubljenje bilo povezano sa mirisom. U dokazima iz 1.500. godine p.n.e. poljubac je opisan kao njuškanje.

Kralj Henri VI je 1439. godine zabranio ljubljenje u Engleskoj, a u Napulju se u 16. veku čak kažnjavalo i smrću.
Foto:depositphotos/DmitryPoch
Strogi zakoni postoje i danas. U islamskim zemljama možete da završite u zatvoru zbog izliva nežnosti u javnosti, ali i u mnogim zemljama, poput Rusije, nije baš poželjno da se javno ljubite.

Pre nego što krenete na put sa voljenom osobom, raspitajte se o zakonima zemlje u koju idete.

U toku ljubljenja dolazi i do biološke razmene informacija. Tela proveravaju da li se miris, ukus i dodir slažu sa drugom osobom, piše "Daily Star".

Prvi snimak poljupca kamerom napravljen je 1896. godine. Film Poljubac (The Kiss) izazvao je buru u javnosti, ali i veliku zainteresovanost znatiželjne javnosti. Poljubac za dobro jutro ili pred odlazak na posao čine partnere srećnijima, zadovoljnijima ali i produžavaju život.

Moguće je postati i zavisnik od ljubljenja. Usne u sebi imaju nervne završetke koji šalju signale mozgu svaki put kada dođe do poljupca. Tada se oslobađaju hormoni sreće serototnin i dopamin, kao i pri uzimanju narkotika, samo što je ljubljenje zapravo veoma zdravo.

Ljubljenje nije samo stvar ljubavi i privlačnosti. Kada spojite usne, sa vama posebnom osobom, ubrzavaju se puls i metabolizam, što je dobro za opšte zdravlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: