- Vesti -

Bila je u kolima iza Dražena kad je poginuo: Ovo je njena priča VIDEO

Hilal Edebal je bila u automobilu sa Draženom Petrovićem i njegovom devojkom kad je on poginuo. Posle dugo vremena otkrila je detalje tragedije.

Izvor: B92, express.hr
Podeli
Foto: Tim DeFrisco/Getty Images
Foto: Tim DeFrisco/Getty Images

Pročitajte još:

Dan kada smo plakali – pre 26 godina poginuo Dražen Petrović

Po mnogima najbolji košarkaš sa ovih prostora imao je briljantnu budućnost pred sobom kad je njegov život naglo prekinut u 29 godini života. Saobraćajna nesreća u kojoj je poginuo Dražen 7. juna 1993. šokirala je javnost.

Za volanom je bila Draženova tadašnja devojka, nemačka manekenka mađarskog porekla Klara Salanci, a u automobilu se nalazila i turska košarkašica Hilal Edebal, koja je doživela teške povrede mozga. U crvenom golfu poginuo je samo Dražen. Dražena i Klaru upoznala je zajednička prijateljica u Njujorku, a vrlo brzo Dražen i Klara postali su par.

Nekoliko godina posle Draženove pogibije Klara Salanci udala se za nemačkog fudbalera Olivera Birhofa i navodno je shrvana nesrećom presekla sve veze sa traumatičnim događajima. Više ih nikad nije komentarisala.

Međutim, košarkašica Hilal znatno se teže nosila sa patnjom, pa je čak pokušala i da se ubije na rehabilitaciji, nadajući se da će se tako probuditi iz noćne more u kojoj se nalazila.

Po želji Draženove majke Biserke, televizija TRT omogućila joj je upoznavanje i razgovor sa Hilal, koja ni nije znala da je bila u kobnom automobilu. Sudar joj je ostavio trajne posledice na mozak i prouzrokovao amneziju zbog koje pati od velikih rupa u sećanju.

Ovo je njena, dosad neispričana priča.

Foto: EPA / ANTONIO BAT
Foto: EPA / ANTONIO BAT

Kad si upoznala Klaru i kako ste postale prijateljice?

Upoznale smo se puno pre nesreće, bile smo još mlade i obe smo počele da igramo košarku. Imale smo 11 godina, a družile smo se godinama, postale smo prave prijateljice. Kad sam ja otišla da studiram u SAD ostale smo u kontaktu. Ponovno smo se srele u Nemačkoj, dan pre nesreće. Pokupile smo Dražena sa aerodroma i užasno mi je žao što ga se ne sećam, trebalo bi da ga se sećam, ali taj deo mog mozga je izgubljen. Ničeg se ne sećam. Ne sećam se ni da sam sedela iza njega, na zadnjem sedištu, to znam jer su mi rekli, tako su mediji preneli.

Kakve su bile okolnosti?

Klara je vozila prebrzo, ali bili smo jedini auto na putu. Udarili smo pravo u kamion. Koliko sam čula, niko od nas nije bio vezan pojasom. Dražen je izleteo kroz prozor, kroz šoferšajbnu. Umro je na mestu. Ja sam bila u komi dugo posle toga.

Jeste li ikad razgovarali kasnije s Klarom o nesreći?

Rečeno mi je da me nekoliko puta posetila dok sam bila u bolnici u komi. Kad sam se probudila, došla je nekoliko puta, ali odjednom je nestala. Dražen je bio ogromna košarkaška zvezda i neki ljudi iz njegove zemlje su govorili da je Klara kriva za nesreću, da je htela da ga ubije. Nesreća je bila njena krivica, ali nije htela da ga ubije. Volela ga je, želeli su da se venčajui, osnuju porodicu.

Šta se posle nesreće dogodilo sa vama, kakve su bile posledice?

Proživela sam užasan period. Sećala sam se svoje porodice i prijatelja. Moja majka je stalno ispitivala lekare dok sam bila u komi hoću li preživeti. Oni su joj govorili da ću se sigurno probuditi jer sam mlada i imam zdravo, jako telo kao košarkašica, ali da ne znaju ništa više od toga i kakve će posledice ostati za mozak.

Šta vas je najviše mučilo?

Zašto je Petrović, čovek takvog statusa i bogatstva, morao da putuje iz Njmačke za Zagreb baš automobilom, ne avionom? Zašto sam ja baš tad bila u Nemačkoj - neka su od pitanja koja su godinama mučila danas 47-godišnjakinju...

Kako ste se osećali kad ste čuli da Biserka Petrović želi da Vas upozna?

Bila sam uzbuđena, nisam mogla da verujem jer je to stvarno odlična ideja. Istovremeno, osetila sam i strah jer nisam znala šta će me pitati, hoću li moći da joj odgovorim. Nadala sam se da ne očekuje previše zbog moje amnezije.

Njihov susret pogledajte u video-snimku:

strana 1 od 130 idi na stranu