- Vesti -

"Černobilj" zaintrigirao: Sve više tura za "ukleti grad duhova"

Uspeh američke HBO-ove televizijske miniserije čija je tema najveća svetska nuklearna katastrofa u Černobilju povećao je broj turista koji žele da posete elektranu i grad duhova u blizini elektrane.

Izvor: B92, index.hr
Podeli
Foto: EPA/TATYANA ZENKOVICH
Foto: EPA/TATYANA ZENKOVICH

Pročitajte još:

Černobilj - jezivi grad postao još jeziviji FOTO/VIDEO

Mislili su da je "Igra prestola" najgledanija, a onda je stigao "Černobilj" VIDEO

Jedna černobiljska turistička agencija beleži porast od 40 odsto u rezervacijama od početka serije čije je emitovanje počelo u maju.

Osim što je porastao interes za obilazak elektrane, serija je probudila interesovanje za istoriju Sovjetskog saveza kao nuklearne sile, ali i svest o katastrofalnim posledicama kakve bi imao nuklearni rat. Takođe, zahvaljujući seriji svet je čuo za imena poput Valerija Legasova, ruskog naučnika koji je zadužio celo čovečanstvo svojim angažmanom u saniranju štete nastale nakon eksplozije, prenosi Index.hr.

Zbog serije, svet sada zna više i o trojici muškaraca koji su rizikovanjem svog života spasli milione života u Evropi. Njihova imena su Aleksej Ananenko, Valerij Bezpalov i Boris Baranov.

Bez dozvole - ništa

U Černobilj ne možete da odete bez posebne dozvole koju izdaje ukrajinska vlada. U Kijevu postoji nekoliko agencija koje nude obilazak Černobilja i Pripjata.

Foto: Getty/Daniel Berehulak / Staff
Foto: Getty/Daniel Berehulak / Staff

Turističke ture na engleskom su skuplje od onih na ruskom, a najskuplje su individualne ture na engleskom jeziku.

Organizuju se u Kijevu, a za svakog turistu pri ulasku u grad duhova važe stroga pravila.

Morate da imate pantalone sa dugim nogavicama, majicu dugih rukava ili jaknu. Cipele moraju da budu zatvorene. U Pripjat i Černobilj ne mogu da uđu osobe mlađe od 18 godina niti osobe koje su pre ture pile alkohol.

Foto: Getty/Daniel Berehulak / Staff
Foto: Getty/Daniel Berehulak / Staff

U grad se ne ulazi bez sprave za merenje jačine radijacije koju imaju svi vodiči i koja je posetiocima najbolji prijatelj.

Zabavni park u Pripjatu jedna je od najvećih atrakcija i to je simbol prekinutog detinjstva hiljade dece koja su evakuisana nekoliko dana nakon eksplozije.

Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO
Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO

U većinu je zgrada zbog kontaminiranosti i opasnosti od rušenja zabranjen ulaz. Zgrade u koje je dozvoljeno ući pokazuje vodič, a iz njih nije dozvoljeno iznositi ni najmanji predmet, poput fotografije ili dečjeg crteža. Najbolje je kretati se asfaltom, budući da su zemlja, mahovina i trava izrazito kontaminirane.

Pre izlaska iz Pripjata obavlja se skrining i ne postoji mogućnost da ćete kući da odete ozračeni. Ako je neki odevni predmet na vama ozračen, moraćete da ga skinete i ostavite u Pripjatu. Ipak, to se ne događa ako se slušaju uputstva vodiča koji zabranjuje sedenje na travi, zemlji ili mahovini.

Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO
Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO

strana 1 od 130 idi na stranu