Obdukcija kita nasukanog na obalu otkriva svu bedu čovečanstva

Mladi kit koji se nasukao obali u Španiji uginuo je od unosa ogromne količine smeća, objavile su lokalne vlasti prošle nedelje.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.04.2018.

08:10

Obdukcija kita nasukanog na obalu otkriva svu bedu čovečanstva
Foto: Thinkstock / ilustracija

Skoro 30 kilograma smeća - uključujući plastične kese, užad, ribarske mreže i bubanj, pronađeni su u digestivnom traktu ovog sisara.

Kit dug 10 metara pronađen je na obali malog odmarališta Kabo de Palos u jugoistočnoj Mursiji u februaru, a obdukcija je pokazala da je preminuo od nemogućnosti da svari ili izbaci smeće, prenosi Hafington post. Tragična smrt životinje podstakla je lokalne vlasti u Mursiji, uz Evropsko udruženje za zaštitu okoline (European Environmental Association) i Evropski fond za regionalni razvoj (European Fund for Regional Development), da pokrenu kampanju koja se bori protiv zagađivanja okeana, piše Index.

Konsuelo Rosauro iz lokalne vlasti rekla je da je "prisustvo plastike u morima i okeanima jedna od najvećih pretnji za očuvanje životinjskog sveta".

Stručnjaci predviđaju da će do 2021. godine biti samo pola milijarde odbačenih plastičnih flaša koje ugrožavaju okean i obale, a taj broj bi mogao da se udvostruči do 2025. godine ukoliko se ne pokrenu ozbiljne akcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: