Slonovi opet na udaru lovokradica, ovaj put ne zbog kljova

Krivolov slonova radi slonovače već je desetkovao njihovu populaciju, ali lovljenje ovih životinja u Mjanmaru zarad njihove kože moglo bi da ostavi katastrofalne posledice.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 22.03.2018.

18:45

Slonovi opet na udaru lovokradica, ovaj put ne zbog kljova
Foto: Thinkstock

Krivolov se nije smatrao velikim problemom u ovoj zemlji, sve dok, zbog jednog istraživanja, 19 slonova nije dobilo GPS ogrlice oko vrata.

U naredne dve godine, Institut za očuvanje prirode Smitsonijan ustanovio je da je na teritoriji od samo 35 kvadratnih kilometara, na kojoj su ove životinje živele, svih 19 jedinki ili nestalo, ili pronađeno mrtvo.

U jugocentralnom delu Mjanmara zatim je pronađeno još 40 tela slonova, koja su bila odrana, i kojima su nedostajale kljove.

Istraživači su u međuvremenu otkrili da lovokradice plaćaju hiljade dolara za otkrivanje lokacije slonova, i da ih ubijaju zbog njihove kože.

U susednoj Kini, gde se koristi kao tradicionalni lek, koža slona prodaje se po ceni od 750 dolara za kilogram, prenosi Nacionalna geografija.

Iako se još ne znaju razmere ovog problema, istraživači navode da bi ovaj metod mogao da doprinese istrebljenju populacije azijskih slonova, koja se već suočava sa gubitkom staništa.

"Na meti su svi slonovi, uključujući ženke i mladunce, što ja najbrži način da se istrebe ove životinje", upozorava Džon Mekevoj iz instituta Smitsonijan.

"Situacija je naročito zabrinjavajuća u Mjanmaru, gde je populacija divljih slonova opala sa oko 10.000 u četrdesetim godinama na 1.430-2.065 jedinki danas", navodi se u studiji objavljenoj u magazinu PLOS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: