- Vesti -

Pismo preživele sa Titanika oživljava kontroverze

Pismo koje je svojeručno napisala engleska aristrokratkinja koja je preživela nesreću Titanika i ukrcala se u skoro prazan čamac, zbog čega je po povratku kući doživela osude, prodaje se na aukciji u Americi.

Izvor: Tanjug
Podeli

Vrednost pisma na dve stranice koje je ledi Daf Gordon napisala ubrzo po potonuću čuvenog broda, procenjuje se na između 4.000 i 6.000 dolara i od 15. do 21. januara prodavaće se na internet-stranici aukcijske kuće “Rauction”, a na aukciji u Bostonu 22. januara, prenosi agencija Fena.

U pismu iz 1912, naslovljenom na jednog prijatelja, ledi Daf Gordon, koja je tada imala 48 godina, žali se na prijem u Engleskoj, gde se čini da nije učinjeno sve što je bilo moguće da Titanik ne potone.

Naime, Daf Gordon, slavna modna kreatorka, i njen suprug ser Kozmo (49), putnici u prvom razredu, ukrcali su se u čamac za spasavanje u kome je bilo tek 12 preživelih, među kojima je bilo sedam članova posade, a mogao je da primi 40 ljudi.

Inače, par je optužen da je platio posadi da se ne vraća po unesrećene, ali su se te optužbe u istrazi pokazale neosnovanim.

Titanik, brod za koji se mislilo da je nepotopiv, potonuo je 15. aprila 1912. u severnom Atlantiku pošto je udario u ledeni breg, pri čemu je poginulo oko 1.500 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 163 idi na stranu