- Vesti -

Potvrđeno: Otkriven skelet Ričarda III

Britanski naučnici su, posle dužih ispitivanja, potvrdili da skelet pronađen ispod jednog parkinga u Engleskoj pripada kralju Ričardu III.

Izvor: B92, Beta
Podeli

"Biće ovo nova era za Ričarda III. Sigurno će pobuditi mnogo više interesovanja", rekla je Linda Pidžon iz Društva koje proučava život ove istorijske ličnosti.

Univerzitet Lester je objavio fotografiju skeleta, a arheolog Džo Eplbi je rekao da je skelet u dobrom stanju.

Ričard III bio je na vlasti između 1483. i 1485. godine, u vreme Ratova ruža tj. građanskog rata koji se vodio oko engleskog prestola. Tokom njegove kratkotrajne vladavine sprovedeno je više reformi, među kojima je i uvođenje prava na uslovnu odbranu i ukidanje zabrana nekih knjiga i časopisa.

Tim arheologa sa Univerziteta Lester je u septembru 2012. godine saopštio da su kosti nađene na mestu gde je u 15. veku bila Crkva sivih fratara u Lesteru, oko 160 kilometara severno od Londona. Na tom mestu sada se nalazi parking.

Nalazi zbog kojih se i ranije verovalo da je u pitanju engleski kralj iz dinastije Jork su nepravilnosti kičme i povreda lobanje, koju je, kako se veruje, kralj zadobio u bitki kod Bosforta 1485. godine, kada je poginuo. Sada su DNK nalazi potvrdili bez sumnje da je reč o kralju.

Smrću Ričarda III u engleskoj istoriji završava se era dinastije Jork, koju tada smenjuje dinastija Tjudor.

strana 1 od 116 idi na stranu