Beograd na tabli za "Monopol"?

Na tabli za igru novog izdanja popularne društevne igre "Monopol, ovde i sad: globalna verzija" naći će se 22 svetska grada koja budu odabrali njeni fanovi, a među kandidatima je i Beograd.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.02.2008.

17:32

Default images

Glasanje je otvoreno do 29. februara na sajtu www.monopoly.com, a novi "Monopol" biće u prodaji od septembra 2008. godine u 45 zemalja.

Na listi kandidata nalazi se 68 velikih gradova širom sveta poput Amsterdama, Ciriha, Sidneja..., a od prestonica zemalja nekadašnje SFRJ, pored Beograda, tu su samo još Zagreb i Ljubljana.

Dvadeset gradova sa spiska koji dobiju najviše glasova naći će se na tabli za igru, a njihova imena biće poznata 29. februara. Istog dana počeće i glasanje za dva grada s liste koju budu napravili posetioci sajta i ono će trajati do 9. marta 2008. godine.

Beograd je predstavljen kao "prestonica Srbije, jedan od najstarijih gradova Evrope i važna raskrsnica puteva Istočne i Zapadne Evrope".

Navedeno je i da zbog burne istorije najstarije građevine u Beogradu potiču iz 19. veka, ali da uprkos tome u njemu ima mnogo znamenitosti, muzeja i festivala.

U novom izdanju "Monopola" biće izmenjena polja "železnice", kako bi odgovarala tipovima transporta koji se koriste u svetu: drumskom, vodenom, avio i putovanjima u svemir.

"Monpol" je izum Čarlsa B. Deroua, nezaposlenog Amerikanca koji je živeo u periodu Velike depresije. Igru je osmislio 1934. godine kao igru koja omogućava svakome da okusi život na visokoj nozi.

Odneo ju je u firmu braće Parker, ali su ga oni odbili jer igra nije zadovoljavala njihove standarde.

Derou se potom dogovorio s lokalnim štamparom i napravio 5.000 kompleta koje je prodao robnoj kući u Filadelfiji.

Danas "Monopol" igra više od 750 miliona dece i odraslih širom sveta.

"Monopol" igra najmanje dvoje ljudi. Cilj svakog igrača je da zaradi što više novca za koji kupuje zemljište i gradi kuće ili hotele, a da pri tom njegovi protivnici bankrotiraju. Svaki igrač ima svoj novac i svoje figure pokreće po tabli u zavisnosti od zbira na bačenim kockicama.

Od izlaska prvog primerka igre 1935. godine u svetu je do danas prodato više od 250 miliona kopija ove popularne igre. Objavljeno je više od 200 različitih verzija igre na 37 jezika u 103 zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: