Iz svemira stigle veličanstvene fotografije još jedne planete

NASA svemirski teleskop Džejms Veb ponovo je pokazao svoje mogućnosti, ali ovaj put u komšiluku i to sa svojim prvim fotografijama Neptuna. Ne samo da je snimio najčistiju fotografiju našeg udaljenog suseda, već su kamere na teleskopu otkrile ledenog džina u potpuno novom svetlu.

Izvor: B92, RTS

Subota, 24.09.2022.

14:09

Iz svemira stigle veličanstvene fotografije još jedne planete
Foto: Profimedia

Najuočljiviji na novim fotografijama su prstenovi planete, od kojih je neke prvi put primetil sonda Vojadžer 2 1989. godine. Osim nekoliko svetlih, oko Neptuna se primećuju i drugi bleđi prstenovi.

"Prošlo je više od tri decenije od kada smo poslednji put videli ove prstenove", kaže Hajdi Hamel, stručnjak za Neptun u timu teleskopa Džejms Veb .

Neptun se na pređašnjim fotografijama koje je pravio teleskop Habl pojavljivao u plavoj boji, zvog metana u atmosferi.
Međutim, skoro infracrvene talasne dužine svetlosti koje hvataju Vebovi instrumenti pokazuju planetu u sivkasto-beloj boji i belim ledenim oblacima.

"Prstenovi odbijaju mnogo više svetlosti u infracrvenom spektru. Zbog toga su mnogo uočljiviji", ističe Mark Makofren, viši savetnik za nauku i istraživanje Evropske agencije za istraživanje svemira.

Ono što je takođe uočljivo, a ranije nije bilo, jeste beličasta površina na vrhu planete. Zato što je Neptun "nagnut" od Zemlje i treba mu 164 godine da obiđe Sunce, astronomi do sada nisu imali prilike da dobro vide njegov severni pol.

Džejms Veb je spazio i sedam od Neptunovih 14 poznatih satelita – Galateja, Najada, Talasa, Despina, Protej, Larisa, a u gornjem delu fotografije najblještaviji je Triton.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: