"Majka Bog" pronađena mrtva: Bila je vođa kulta, lečila rak i pričala sa mrtvima

Telo Ejmi Karlson, vođe kulta "Ljubav je pobedila", ležalo je u raspadnutom stanju u zabačenoj kući, najverovatnije od marta meseca. Uhapšeno je sedam članova grupe za koje se sumnja da su zlostavljali leš.

Izvor: B92

Sreda, 12.05.2021.

09:38

Foto: Profimedia

Bila je sreda, kasno uveče, kada je načelnik policije grada Savač, u Koloradu, poslao policajca Stivena Hansena da istraži dojavu o pronalasku mrtve osobe.

Mrtvo telo je pronađeno 28. aprila u kući na kraju slepe ulice u blizini Mofata, planinskog gradića sa oko 100 stanovnika. Kada je stigao sa nalogom za pretres, u kući ga je dočekao uznemiravajući prizor. U jednoj od spavaćih soba, ugledao je oltar, podignut za mumificirane ostatke ženske osobe.

Telo je ležalo na krevetu, sklupčano u vreći za spavanje, ukrašeno božićnim lampicama, a oko očiju je imalo svetlucavu šminku. Veruje se da telo pripada Ejmi Karlson, 45-godišnjoj ženi koja je bila vođa verske grupe "Ljubav je pobedila", a policija ju je smatrala kultom.

Kako bi identifikovao posmrtne ostatke, istražitelj je morao da proveri zubni karton, jer je telo bilo u stanju raspadanja, pa je bilo nemoguće identifikovati osobu pomoću otisaka prstiju.

Policajac Hansen veruje da je žena bila mrtva od marta. Iako, za sada, nema dokaza da je reč o nasilnoj smrti, sedmoro članova sekte "Ljubav je pobedila" uhapšeno je u kući, pod optužbom za zlostavljanje leša.

"Nisam nikada, do sada, video da se grupa ljudi tako bezobzirno ponaša prema mrtvoj osobi", rekao je Hansen lokalnim medijima.

Vest nije bila nikakvo iznenađenje za porodicu Ejmi Karlson, koja je gotovo sigurna da je reč o njoj.

"Znamo da ona nije baš nevina u ovoj situaciji jer je svesno odabrala pripadnost kultu, rekla je njena mlađa sestra Čelzi Reniger za BBC.

"Ipak, u isto vreme, ona nije zaslužila takav kraj, nijedno ljudsko biće to ne zaslužuje", rekla je.

Čelzi Reniger godinama je bila uverena da će se sestrin angažman u kultu završiti tragedijom. Karlson je bila "Majka Bog"

Malo stvari je poznato o poreklu kulta 'Ljubav je pobedila', za koji se veruje da se pojavio 2006. godine u drugačijoj formi. Jedan član je ohrabrio Karlson, koja je rođena 30. novembra 1975. godine, da se pridruži njihovom pokretu, utirući put za njen uspon do vrha.

Čini se da pripadnici nemaju fiksni skup verovanja, nego umesto toga praktikuju i propovedaju fluidnu teologiju koja sadrži elemente new age filozofije, teoriju zavere i poštovanje mesije.

U video-zapisima sledbenici gospođe Karlson tražili su donacije, prodavali new age artikle i od vođe pravili idola.

Njihov mesija bila je Ejmi Karlson, koju su takođe zvali Majka Bog (Mother God). Njena učenja bila su nedodirljiva, a propovedanja još fascinantnija od njene titule. Bila je Isus Hrist u jednom od njena 534 života, mogla je izlečiti rak, i razgovarati sa duhom pokojnog glumca Robina Vilijamsa, kako je često tvrdila.

Te neistinite tvrdnje promovisane su vernicima u Sjedinjenim Državama, ali i širom sveta putem prenosa uživo na Jutjubu. Na video snimcima pripadnici sekte izgledali su zadovoljni boemskim načinom života, međutim, svedočenje bivših članova otkrilo je da nije bilo baš tako. U dokumentarcu Vajsa neki bivši članovi su izneli optužbe da su bili fizički i psihički zlostavljani, što su sledbenici Ejmi Karlson odbacivali.

U sudskom dokumentu, do kojeg je došao BBC, načelnik policije okruga Savač izjavio je da su primili brojne optužbe raznih porodica u Sjedinjenim Državama rekavši da grupa pere mozak ljudima i krade im novac.

Niko iz grupe, čija web stranica nije dostupna, nije bio dostupan za razgovor. Preko Fejsbuk grupe povezane sa "Love Has Won" BBC nije uspeo da dođe u kontakt sa sledbenicima. "Nije bila najbolja majka, ali voleo sam je do smrti"

Kol Karlson (25), jedno od troje dece preminule, rekao je da su ga najviše zabolele neugodne optužbe. One su bile glavni razlog zbog koga je Kole veći deo života živeo odvojen od majke.

"Živim normalnim životom, osim činjenice da se moja majka pridružila kultu", rekao je za BBC

Imao je 12 godina kada je njegova majka, bivša radnica MekDonaldsa, odlučila da ostavi tadašnjeg supruga i troje dece kako bi sledila božansku misiju.

Glas mu je zadrhtao dok je opisivao trenutak kada je to saznao. Trebalo je da provede Božić u Hjustonu sa svojom majkom, ali mu je otac, neposredno pre puta, rekao šta se dogodilo.

Uprkos tim bolnim trenucima, Karlson kaže da je prema majci osećao bezuslovnu ljubav.

"Nije bila najbolja majka, čak ni kada je bila sa mnom, ali voleo sam je do smrti", rekao je Kol koji studira biologiju u Portlandu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: