Svet 0

26.04.2024.

17:44

Lukašenko i "intimni trenutak sa nuklearnom bojevom glavom“

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko otkrio je da se jednom približio "strateškoj nuklearnoj bojevoj glavi“ i da je zaista zagrlio tu bombu.

Izvor: Russia today, B92.net

Lukašenko i "intimni trenutak sa nuklearnom bojevom glavom“
EPA-EFE/ILYA PITALEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Podeli:

Predsednik je to izjavio u četvrtak na Svebeloruskom narodnom saboru, velikom skupu visokih zvaničnika i javnih ličnosti u Minsku, na kojem je Lukašenko požalio na činjenicu da je Belorusija predala svoj sovjetski nuklearni arsenal početkom 1990-ih.

"Da sam tada morao da donesem odluku, mi nikada ne bismo povukli strateško nuklearno oružje sa teritorije Belorusije. Imali smo najmoćniji arsenal. Ne bi nam trebalo nikakvo drugo moderno oružje. Ali to je odlučeno pre mene na zahtev Amerikanaca", rekao je on na skupu.

Ipak, beloruski lider je tvrdio da je uspeo da ugrabi "jedan intimni trenutak sa nuklearnom bojevom glavom“ pre nego što su one uklonjene iz zemlje.

"Nuklearne bombe su bile raspoređene, video sam ih. Kao što sam rekao, zagrlio sam stratešku nuklearnu bojevu glavu", rekao je Lukašenko.

Predsednik je takođe pozdravio nedavno raspoređivanje ruskih nuklearnih projektila u zemlji. Iako su ruske nuklearne bombe taktičke, a ne strateške, one se savršeno uklapaju u belorusku doktrinu da imaju sposobnost da nanesu neprihvatljivu vojnu štetu kako bi odvratile potencijalne protivnike, objasnio je Lukašenko.

"One moraju ostati na beloruskom tlu", naglasio je on.

Raspoređivanje nuklearnog oružja u Belorusiji najavio je predsednik Vladimir Putin početkom prošle godine kao očigledan odgovor na odluku Velike Britanije da Ukrajini obezbedi municiju sa osiromašenim uranijumom.

Minsk je u prošlosti više puta tražio takvo raspoređivanje, pozivajući se na agresivnu politiku Zapada prema Belorusiji i uočenu pretnju koju predstavlja američko nuklearno oružje u Evropi.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: