Misteriozni pozdrav iz svemira stiže nam tačno u dan: Astronomi u potrazi za izvorom

Otprilike svaki 161 dan iz svemira nam stiže misteriozni signal, a sad se opet pojavio.

Izvor: B92, cnet

Četvrtak, 03.09.2020.

13:48

Misteriozni pozdrav iz svemira stiže nam tačno u dan: Astronomi u potrazi za izvorom
Foto: Depositphotos / magann

U junu ove godine astronomi su zabeležili brzi radio signal poznatiji kao FRB 121102, koji se ponavlja u pravilnom obrascu i dolazi iz svemira. Ovo je drugi put da je otkriven radio signal sa prepoznatljivim i ponavljajućim uzorkom.

Prvi je otkriven u februaru ove godine, a astronomi su predvideli da će se ponovo pojaviti u julu ili avgustu, što se i desilo.

FRB su radio signali sa talasnom dužinom između frakcija milisekunde i nekoliko milisekundi. Naučnici još nisu shvatili šta predstavljaju i zašto postoje, ali izvor ovog signala je poznat i to je patuljasta galaksija udaljena tri milijarde svetlosnih godina.

Prvobitno se pretpostavljalo da se radio signal iz svemira FRB 121102 ponavlja svakih 157 dana, s obzirom na podatke prikupljene tokom perioda od pet godina, koji su takođe objavljeni u naučnoj literaturi još u junu.

U međuvremenu je napravljena nova studija koja treba da bude objavljena i korigovala je vremenski interval u kojem se javlja signal FRB 121102 na Zemlji, a sada je taj interval 161 dan, plus-minus pet dana tolerancije.

S obzirom na to da se radi o ponavljajućem signalu, naučnici sada mogu efikasnije da predvide njegovu aktivnost, ali i potencijalno da steknu novi uvid u njegovo poreklo.

Prvo istraživanje na FRB 121102 sproveo je Kaustubh Rajvade sa Univerziteta u Mančesteru i on veruje da bi izvor signala mogla biti neutronska zvezda u pomenutoj patuljastoj galaksiji.

"S obzirom na kratko trajanje i veliku osvetljenost samih radio signala, dobra pretpostavka bila bi da je reč o neutronskoj zvezdi sa vrlo jakim magnetnim poljem i u orbiti sa sličnim objektom", rekao je Rajvade.

Izvor verovatno nisu vanzemaljci, a astronomi veruju da je signal došao iz prirodnog izvora.

"Mislim da postoji prirodno objašnjenje ovih događaja, ali sam otvorenog uma, pa ću ići tamo gde me dokazi dovedu", kazao je astrofizičar Adam Deller za Cnet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: