Da li su ovo tri predsednika iznad BiH? Fontana izazvala burne reakcije FOTO

U Etno selu “Čardaci” u Vitezu nalazi se umetnička instalacija koja je izazvala različite reakcije.

Izvor: B92

Nedelja, 17.05.2020.

13:45

Default images

Turistički kompleks Etno Selo Čardaci nalazi se u srednjoj Bosni, a ovo delo na simboličan način prikazuje jednu manje bajkovitu stranu stvarnosti u BiH, kažu autori.

Kako ističe mlada ko-autorka ove instalacije Kristina Livančić, ideja nije nova i temelji se na sličnoj "fontani" koja se nalazi u Pragu, ali simbolika "savršeno odgovara stanju stvari u Bosni i Hercegovini".

Zbog nesvakidašnjeg izgleda, mnogi ovo zovu "Tri predsednika uriniraju po BiH", a po društvenim mrežama reakcije su burne.

Vlasnik Etno sela Čardaci Mirko Šakić je, međutim, za portal Buka otkrio pravu istinu o ovom delu.

Rekao je da ovaj spomenik zaista postoji i da su skulpture urađene u prirodnoj veličini, prema njegovoj zamisli. Za njihovu izradu angažovana su dva akademska skulptora, Rajka i Kristinu Livančić, piše Radio Vitez.

Međutim, tri ljudske figure ne predstavljaju tri predsednika BiH, već tri konstitutivna naroda, kaže Šakić, a pravi naziv spomenika je "Sloga".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: