- Nauka -

Mornari pronašli mutanta: Morski pas koji ima lice svinje

Veoma retka vrsta morskog psa "prasca" zapažena je u moru oko italijanskog ostrva Elbe. Strogo je zaštićen i sve češće je gost na Jadranu.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Profimedia - Red Dot Kft
Foto: Profimedia - Red Dot Kft

U moru blizu luke Darsena Medicea u gradu Portoferaio na talijanskom ostrvu Elba mornari su uočili jezivo biće koje ih je doslovno preplašilo - kad su ga izvadili na kopno, i dalje nisu mogli da dođu sebi od šoka - pred njima je bilo nešto nalik morskom psu, ali imalo je lice koje ih je podsećalo na - svinju!

Iako su zabezeknuti mornari prvo mislili kako gledaju u neku bizarnu vrstu mutanta, životinja je vrlo brzo identifikovana kao veoma redak morski pas - pas prase (Angular roughshark - Oxynotus centrina), objavio je The Mirror.

Radi se o vrsti koja se retko primećuje i na IUCN -ovom "crvenom popisu" navedena je kao ugrožena.

Fotografije spomenutog morskog psa postale su pravi hit na društvenim mrežama, a Juri Tiberto iz Elba akvarijuma izjavio je za lokalne medije da, iako vrlo retko, ipak nije nemoguće da se taj morsi pas spazi i u blizini lokalnog stanovništva.

" Zovu ga i svinjskom ribom jer ispušta zvukove, nešto poput groktanja, kad se izvuče na kopno... U moru toskanskog arhipelaga, koji ima tako bogatu bioraznolikost, nije retkost da se pronađe ovo biće. Mogu sa sigurnošću da kažem da često dobijam izveštaje o svinjskim ribama koje su završile u lokalnim ribarskim mrežama. Neko vreme pokušavao sam da zadržim jednu ovde u akvarijumu, ali ubrzo sam odustao jer sam video da je to vrsta koja se jednostavno ne prilagođava zatočeništvu" - izjavio je Juri.

Ovaj morski pas, poznat po širokoj, spljoštenoj glavi i debeloj, tupoj njušci, živi u istočnom Atlantskom okeanu i Sredozemlju. Sve češće je i gost na Jadranu gde je strogo zaštićen. Može da poraste maksimalno do 150 cm dužine, a živi na dubinama većim od 100 metara i hrani se jajima morskih mačaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu