- Nauka -

Svemirski objekat koji bi mogao biti najvažnije naučno otkriće

Naučnici u potrazi za vanzemaljskim životom u svemiru podelili su sa javnošću jednu veoma uzbudljivu vest o objektu koji će sutra uveče proleteti pored Zemlje.

Izvor: B92
Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

Ako pronađu nešto takvo, to će se smatrati najvećim i najneočekivanijim naučnim otkrićem ikada. Sve i da nije u pitanju vanzemaljska letelica, objekat je svakako neobičan.

Naime objekat, koji su naučnici nazvali Oumuamua, dugačak je nekoliko hiljada metara i deset puta uži. Putanja mu je prilično neobična - nije ga povukla gravitacija Sunca, a putem kojim se kreće napustiće i Sunčev sistem.

Ono što je veoma zanimljivo jeste da je ovo prvi posetilac za kojeg naučnici znaju i koji je u Sunčev sistem došao iz druge galaksije.

Neobičnost objekta intrigira naučnike, koji se nadaju da je u pitanju artefakt vanzemaljske civilizacije jer njegov oblik odgovara tipu letelica koje bi se pravile za putovanja kroz svemir – mnogo prostora, malu mogućnost da ga udari kometa.

Misterija će biti rešena u sredu u 20 časova kada će teleskop Grin bank u Velikoj Britaniji locirati objekat. Analiziraće ga narednih deset sati i pokušati da uhvati signal ukoliko je u pitanju letelica. Sve i da ima signal jačine mobilnog telefona, teleskop će za manje od minuta moći da ga registruje.

Šta još može biti?

Naravno, ne mora da znači da je u pitanju vanzemaljska letelica ili nešto što pripada nekoj drugoj civilizaciji. Naučnici pri programu "Breakthrough Listen" su objasnili da može biti stena koja je otpala kada se neka planeta previše približila Suncu.

strana 1 od 12 idi na stranu