- Ljubimac -

Smanjen rizik od srčanog udara i bolji imunitet: Kako mačke utiču na naše zdravlje?

Osim što vam pružaju neizmernu ljubav, mace pozitivno deluju i na vaše zdravstveno stanje, pokazala su istraživanja.

Izvor: petmagazine.rs
Podeli
Foto: Shutterstock/PHOTOCREO Michal Bednarek
Foto: Shutterstock/PHOTOCREO Michal Bednarek

Dvadesetogodišnje istraživanje američkih naučnika pokazalo je da vlasnici maca imaju i do 40 odsto manju šansu da dobiju srčani udar, a 30 procenata manju za razvitak neke druge bolesti srca.

Takođe, osobe koje su imale težak kardiološki zahvat imaju veće šanse za preživljavanje ako im društvo pravi mačka. Vlasnike mačaka ređe pogađa i moždani udar. Možda niste znali, ali smeh jača imunitet, a cica-mace svojim vragolijama, skakanjem i igrom umeju da nas zasmeju do suza.

Prema istraživanju kalifornijskog univerziteta Loma Linda, smeh i veselje mogu podići visinu imunoglobulinskih proteina za čak 14 odsto, pa tako i ojačati imunitet.

Osobe koje u domu imaju mace znatno ređe pate od depresije, imaju niži nivo holesterola u krvi i ređe idu kod lekara. I mačje predenje je lekovito.

Ono obično varira u rasponu od 20 Hz do 140 Hz, što je frekvencija koja se koristi u medicini. Dokazano je da predenje može da ublaži probleme s disfonijom (poteškoće s disanjem) i da smanji krvni pritisak.

Vibracije predenja mogu da pomognu i u lečenju infekcija i otoka, ubrzaju zalečenje oštećenih mišića, ligamenta i tetiva i pomognu u terapiji lečenja kostiju i obnavljanja snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu