- Ljubimac -

"Kokainski nilski konji" Pabla Eskobara su sterilisani: "Opasni za okolinu"

Skupinu divljih nilskih konja, koju je pokojni kolumbijski narkobos Pablo Eskobar doveo u svoj privatni zoološki vrt, službe za zaštitu divljih životinja odlučile su da stelirilišu zbog zabrinutosti da krdo, koje je s godinama naraslo do 80 nilskih konja, predstavlja potencijalnu ekološku katastrofu, a nilski konji invazivnu vrstu.

Izvor: nacional.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Takozvani "kokainski nilski konji", čiji se broj više nego udvostručio od 2012. godine, sterilisani su nakon što su se pojavile brige oko njihovog uticaja na okolinu, uključujući pretnju po ljudsku sigurnost.

Odluka o neutralizovanju stada došla je nakon što je studija sprovedena ranije ove godine zaključila da su životinje postale opasnost. Nilski konji, koji su izvorno uvedeni u Eskobarovo imanje Hacijenda Napoles, jedno su od najtrajnijih nasleđa zloglasnog trgovca kokainom, kojeg je policija ubila 1993. godine.

Studija, koju su sproveli istraživači s meksičkih i kolumbijskih univerziteta, otkrila je da je krdo nilskih konja toliko naraslo da su izašli iz svog doma te otišli sve do ušća reke Magdalene zbog čega se smatraju invazivnom vrstom.

Nilski su se konji tako uspešno uzgojili da su se raširili iz svog izvornog doma, gotovo 100 milja istočno od grada Medelina, raspršivši se oko reke Magdalene i kao takvu treba smatrati glavnom invazivnom vrstom.

Enrike Zerda Ordonez, biolog s Kolumbijskog nacionalnog univerziteta, rekao je ranije ove godine za CNN da je hemijska kastracija jedino rešenje. Dodao je i kako sterilizacija nilskog konja nije lak zadatak.

Nakon Eskobarove smrti, nilski konji prepušteni su sami sebi na Haciendi Napoles jer se pokazalo da ih je bilo previše teško uhvatiti i transportovati. Ubrzo su počeli da se šire u okolnu regiju.

Do sada je sterilizovano 24 nilska konja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu