- Ljubimac -

Rekonstruisana glava psa, pionirski poduhvat veterinara: Bravo! FOTO

Veterinari u Velikoj Britaniji izvršili su zahtevnu rekonstrukciju lica, koja je spasila život psu koji je zadobio teške povrede glave kada ga je udario motor, prenosi BBC.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija/ Foto: Chalabala / Depositphotos
Ilustracija/ Foto: Chalabala / Depositphotos

Bela, devetomesečna ženka nemačkog ovčara, odvezena je u Veterinarski centar Pride nakon što je udarena motorom u Belperu, u Derbiširu, u oktobru prošle godine.

Veterinar koji je operisao Belu je rekao da je CT njene glave izgledao kao da gleda slagalicu. Na kraju, operacija je prošla uspešno i pas se izuzetno dobro oporavlja.

CT glave ove ženke nemačkog ovčara otkrio je višestruke frakture lobanje, dok su nos i deo lobanje dislocirani.

"Do ovog trenutka, ozbiljnost njenih povreda, iako se sumnjalo, nije bila toliko očigledna, ali kada smo videli CT, delovalo je kao da gledate slagalicu", rekao je Rozario Valefuoko, veterinar koji je izveo operaciju.

Snimak je takođe pokazao da su mali komadi kosti iz Belinog nosa i lobanje bili labavi, što je trebalo ukloniti da ne bi izazvali dodatne probleme. Kako su i njeni zubi bili oštećeni, čeljust joj je morala biti stabilizovana pomoću žičanog okvira.

"Ona se oporavlja izuzetno dobro i estetski gledano nikada ne biste rekli da je imala nesreću, ako se uzmu u obzir početni CT snimci. To je nešto na što smo veoma ponosni", kazao je Valefuoko.

strana 1 od 25 idi na stranu