Zdravlje

Četvrtak, 24.08.2023.

14:40

Ova biljka čini čuda za vaš organizam: Jača imuni sistem, smanjuje upale i detoksira organizam

Aloje su biljke neobično lepih cvetova koje potiču iz Afrike i dostižu do metar visine.

Izvor: hayat.ba

Ova biljka čini čuda za vaš organizam: Jača imuni sistem, smanjuje upale i detoksira organizam
Foto: Shutterstock/Pixel-Shot

U svojoj domovini raste nekoliko metara u visinu, a kao saksijska biljka ne prelazi 50-60 centimetara.

Stvara obimne izdanke u vidu rozete, tako da starije biljke poprimaju žbunast rast. Listovi su nazubljeni, a grozdasti cvet je crveno-narandžasti.

Jedna od najvećih je u bašti Ljupka Marjanovića, advokata iz Rovinja koji je, kako kaže, veliki ljubitelj ukrasnog bilja.

Aloja pripada porodici ljiljana

Aloja odlično podnosi uzgoj u saksijama, voli puno svetlosti, podnosi direktnu sunčevu svetlost. Naučnici su dokazali da su količina gela, veličina biljke i dužina listova proporcionalni količini svetlosti koju je biljka dobila.

Zemlja za sadnju mora biti prozračna, u koju je poželjno umešati pesak.U toplijim mesecima aloju treba češće zalivati, a u intervalu između dva zalivanja zemljište treba da se osuši. Višak vode izaziva trulež korena.

Prihranjuje se u proleće i leto, a ako se gaji radi hranljivih materija, preporučljivo je koristiti organska đubriva. Prezimljava na hladnijem mestu, ne podnosi temperature ispod deset stepeni. Zimi, zalivanje treba smanjiti.

Aloja se razmnožava reznicama i ukorenjenim bočnim izdancima.

Reznice se seku oštrim nožem i ostavljaju "naopačke" nekoliko dana da se osuše, a zatim sade u mešavinu zemlje i peska.

Lekovita svojstva

Poznata je kao lekovita ili čudotvorna biljka.

Aloja je lekovita biljka koja se koristi u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji. Pomaže u jačanju imunološkog sistema, smanjenju upale i detoksikaciji organizma. Koristi se i kod kožnih problema, pa je efikasan kod akni, svraba, alergija, osipa i drugih kožnih oboljenja.

Preparati napravljeni na bazi ove biljke korisni su za zarastanje rana ili opekotine. Pored umirujućeg dejstva, aloja ima sličan efekat na varenje. Njegov najvažniji sastojak je aloin, koji snažno deluje na crevne bakterije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

23 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: