Kosovo 0

17.05.2024.

19:30

Eskobar: Trebalo je više insistirati na ZSO

Odlazeći američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je potrebno više institirati na formiranju Zajednice srpskih opština nego na zbližavanju Beograda i Prištine, kritikujući vlasti u obe zemlje zbog ''nedostatka političke volje''.

Izvor: Tanjug

Eskobar: Trebalo je više insistirati na ZSO
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Podeli:

''Neophodno je da Kosovo rastumači i primeni Zajednicu srpskih opština, to je najteže pitanje. Zato je bilo važno da Kosovo pokaže da je spremno da se bavi problemima srpske manjinske zajednice. To je veoma važno i veoma teško'', naveo je Eskobar, koji će krajem meseca napustiti funkciju izaslanika, prenosi Glas Amerike.

Eskobar je ocenio da je nastavak evropskih integracija Prištine usko povezan sa stvaranjem ZSO, i dodao da je nedostatak podrške Prištine evropskom predlogu nacrta ZSO onemogućio SAD da lobiraju za procese integracija tzv. Kosova.

Naveo je da je nespremnost Prištine da uspostavi ZSO uticala na to da se aplikacija za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope ne nađe na agendi sednice Komiteta Saveta ministara SE.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope saglasila se u aprilu da joj se tzv. Kosovo pridruži, nakon čega je nekoliko evropskih država uslovilo podršku članstvu koracima vlasti u Prištini koji bi doveli do uspostavljanja ZSO, i to prema nacrtu specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

20 h

Podeli: