Najsavremeniji ultrazvuk na Kliničkom centru pomaže u boljem lečenju štitaste žlezde

Procenjuje se da svaka druga osoba u svetu ima čvor na štitnoj žlezdi. Najčešće su benigni, ali oko dva i po odsto svih čvorova je maligno. Mogu da se jave i kod dece i kod odraslih. Da bi se dijagnoza postavila što pre, važni su i najnoviji aparati. Takav jedan je stigao u Klinički centar Srbije.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Oko 50 odsto ljudi ima čvor na štitastoj žlezdi, ali nam je važno da odaberemo one kojima treba dalja intervencija. Čvorovi sami po sebi nisu bolest, već stanje. Samo je kod malog broja osoba – dva i po odsto nešto ozbiljno. Da bismo to utvrdili potrebna nam je adekvatna tehnologija", kaže endokrinolog, profesor Miloš Žarković.

Klinički centar Srbije je, objašnjava, dobio najsavremeniji ultrazvuk koji uz pomoć veštačke inteligencije obeleži promeni i klasifikuje je, a onda je na lekarima da zaključe o čemu se tačno radi.

Pomoću njega može da se utvrdi tvrdoća i prokrvljenost čvora, a postoji mogućnost da se uradi i kontrastni ultrazvuk što umnogome poboljšava dijagnostiku.

Novi aparat stigao je pre mesec dana, a već je njime pregledano više od 100 pacijenata.

Profesor Žarković objašnjava da je lekarima cilj da što manje pacijenata bude operisano u čemu im pomaže bolja dijagnostika.

"Uz preciznu dijagnostiku i procedure, poput ablacije i drugih, pacijent dođe ujutru i zahvat traje nekoliko minuta nakon čega izlazi iz bolnice. Administrativni deo posla će vam oduzeti više vremena nego sam medicinski deo. Nema lečenja, nema ožiljka, komplikacije su minimalne", ističe Žarković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 17 idi na stranu