Najaktuelniji soj korone preživljava na plastici i 193,5 sati, a na ljudskoj koži?

Omikron soj može duže da preživi na ljudskoj koži i na plastičnim površinama u poređenju sa ranijim sojevima koronavirusa, otkrili su japanski istraživači u laboratorijskim testovima.

Izvor: 021.rs
Podeli
Foto: Shutterstock/Deliris
Foto: Shutterstock/Deliris

Upravo ta visoka "stabilnost u okruženju", odnosno visoka zaraznost i izrazita izdržljivost omogućili su omikronu da zameni deltu kao dominantan soj i da se širi tolikom brzinom, zaključili su japanski naučnici.

Na plastičnim površinama prosečno vreme preživljavanja izvornog soja koronavirusa iznosilo je 56 sati, soja alfa 191,3 sati, soja beta 156,6 sati, gama 59,3 sati i delte 114,0 sati.

Uskoro specifična vakcina za omikron

Japanski istraživači su ustanovili da se na plastičnim površinama omikron zadržava oko 193,5 sati, a rezultate, koji još nisu prošli stručnu recenziju njihovih kolega objavili su na bioRxiv.

Na uzorcima kože prosečno vreme preživljavanja koronavirusa iznosilo je 8,6 sati kada se radilo o izvornom soju, 19,6 sati za alfa soj, 19,1 sati za betu, 11,0 sati za gama soj, 16,8 sati za deltu i, opet najviše za omikron - 21,1 sati.

Omikron ili delta - šta nosi veći rizik od hospitalizacije?

Svi sojevi koronavirusa su u potpunosti inaktivirani sa ljudske kože nakon 15 sekundi izlaganja sredstvima za dezinfekciju ruku na bazi alkohola.

"Zbog toga se i dalje preporučuje da se u sklopu aktuelne kontrole infekcije nastavi sa primenom trenutne prakse higijene ruku dezinficijensima na bazi alkohola, ali i sapunom, u skladu sa savetima Svetske zdravstvene organizacije", zaključuju japanski naučnici.

Otkriveno šta u organizmu slabi delovanje omikron soja virusa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 64 idi na stranu