Francuska vakcina firme Valneva – "Dobra, ako ne i bolja od Astrazenekine"

Evropska agencija za lekove saopštila je danas da je započela procenu vakcine protiv kovida 19 francuske biotehnološke firme Valneva, nedeljama nakon što je EU potpisala ugovor sa ovom kompanijom o isporuci vakcine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:EPA/STEPHANIE LECOCQ
Foto:EPA/STEPHANIE LECOCQ

Odluka da se započne analiza u realnom vremenu zasnovana je na preliminarnim studijama koje sugerišu da vakcina VLA2001 pokreće odgovor antitela na koronavirus, navodi se u saopštenju Evropske agencije za lekove (EMA), prenosi Rojters.

Vakcina protiv kovida 19 kineskog Sinovaka, kao i francusko-britanska Sanofi /GlaksoSmitKlajn (GSK) i ona ruskog instituta Gamaleja takođe su pod revizijom EMA, koja ima za cilj da ubrza moguća odobrenja proučavanjem podataka čim oni budu dostupni.

Evropska komisija je prošlog meseca potpisala svoj osmi sporazum o vakcini protiv kovida 19, sa Valnevom, prema kojem bi kompanija trebalo da isporuči do 60 miliona doza vakcine tokom dve godine.

Valneva je u oktobru saopštila da je njena vakcina pokazala efikasnost "barem isto tako dobru, ako ne i bolju" od vakcine Astrazeneke, u ispitivanju u kasnoj fazi u kojoj su ove vakcine praćene uporedo, pri čemu je Valnevina vakcina imala znatno manje neželjenih efekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 69 idi na stranu