Kad bolest kičme postaje ozbiljan problem? VIDEO

Bolesti kičme nisu retkost, ali rad od kuće i dugotrajno sedenje mnogima su postali bolni. Sve je više pacijenata koji dugo sede, manjka fizičke aktivnosti, stresa, koji kako utiče na ostale bolesti, utiče i na bolesti kičmenog stuba.

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Četvrtak, 11.03.2021.

10:27

Kad bolest kičme postaje ozbiljan problem? VIDEO
Foto: Printskrin/TV Prva

Sedimo minimum od 6 do 8 sati. Ti bolovi su u toj prvoj, akutnoj fazi prisutni samo u donjem delu leđa. Kada se već šire ka levoj ili desnoj nozi uz neko jako trnjenje, onda jasno ukazuje na problem. Broj pacijenata je uvek veći u ovom zimskom periodu, ne samo zbog hladnog vremena, već su tu i neurološki problemi. Čuli smo za diskus herniju jer daje najčešće komplikacije. Druga najčešća karakteristika jeste i spondiloza, okoštavanje, propadanje zglobne hrskavice...", otkriva dr Žarko Radović.

Prema njegovim rečima, preko 60 do 70 odsto Srba boluje od diskus hernije.

U poslednje vreme sve jeviše mladih jer diskus hernija se javlja od 30 do 50 godine života. Nema osobe koja, kako kaže dr Radović, iznad 18 godine života nije bar jednom osetila bol u donjem delu leđa.

Zato savetuje više pokreta, više fizičke aktivnosti, pogotovo za osobe koje duže sede. Za one koji su po dva-tri sata u istom položaju uvek je neophodno da malo ustanu, mal prošetaju, bar tri do pet minuta kako bi se javio pokret u delu kičme koji boli.

"Odradite nekoliko vežbi istezanja kako bi kičmi dali gipkost i pokretljivost u tom trenutku. Neophodna je i konzumacija određenih suplemenata poput kolagena, želatina, hijaluronske kiseline koja obnavlja hrskavicu na određeni način."

Kada već dođe do toga da se ukočimo, neophodno je mirovanje, određeno rasterećenje.

"U toj akutnoj fazi mora da se smiri upala, tu se koriste određeni analgetici. Onda sledi dijagnostika u vidu magnetne rezonance ili kod starijih osoba rentgenski snimak da ustanovi do kakvog je problema došlo. Ako bol traje duži vremenski period, onda svakako je potrebno određeno lečenje i rehabilitacija."

Doktor Radović je ukazao na još jedan čest problem koji se javlja u vratnom delu. Varijacije u krvnom pritisku, hroničan umor ili kao da vam treba veća koncentracija kiseonika - sve su to simptomi poremećaja vratne kičme ili dijafragme. Ona se podiže i vrši kompresiju na srce i pluća i čovek dobija osećaj gušenja ili nedostatak vazduha.

Što se samog načina sedenja tiče, on kaže da možemo da zadamo komandu našoj kičmi da sedimo pravo, ali da će ta komanda trajati vrlo kratko jer kičma uvek ide u položaj koji njoj odgovara zbog slabosti trbušnih mišića.

"Savet je da zadnjicu što više povučete unazad i ramena što više pozadi, odnosno da se isprsite."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: