Stručnjak za imunizaciju u Unicefu: "Nismo poranili s vakcinama iz 3 razloga" VIDEO

Povodom najava da u Srbiji do kraja godine možemo očekivati prve doze Fajzerove vakcine dr Dragoslav Popović, stručnjak za imunizaciju u Unicefu rekao je za "TV Prva" da nema razloga da strahujemo da smo požurili sa vakcinom i da će ona svakako biti bezbedna.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 14.11.2020.

14:33

Stručnjak za imunizaciju u Unicefu:
Foto: Printskrin/Prva TV

Nismo požurili sa vakcinom, ovo je jedna revolucija i početak totalno nove ere, jer smo ranije imali situaciju u kojoj su se pojedinačne vakcine razvijale duže vremena. Nikad nismo imali situaciju da nam 200 instituta istovremeno radi na pronalaženju vakcine i da smo identifikovali virus na način na koji smo već kraje januara ove godine. Drugo, neke od ovih vakcina o kojiima se govori se oslanjaju na tehnologiju koja je postojala već ranije. Znači već postoji znanje, i treće, mnoge firme su sprovodile različite korake u kliničkim ispitivanjima paralelno", naglašava dr Popović.

Vakcine svakako neće moći svi da dobiju odjednom.

"Strategija na globalnom nivou ima dva koraka i jedan je da zaštitimo ljude koji su najviše ugroženi, koji rade sa pacijentima i za koje je vrlo važno da ih imamo u ovom momentu kada se nagomila veliki broj slučajeva, znači zdravstvene radnike, radnike svih službi i one koji se brinu o pacijentima. Oni treba da budu prvi zaštićeni da bi mogli da nastave da rade svoj posao od koga mi svi zavisimo. Prema nekoj strategiji svake zemlje, prvih tri odsto stanovništva, dakle otprilike zdravstveni radnici i socijalni službenici, treba da dobiju prvi vakcinu do kraja prvog kvartala sledeće godine. Sledeći korak je šira vakcinacija stanovništva počevši sa onim ugroženim grupama, znači stariji, oni koji imaju neke hronične bolesti i slično. Njihova vakcinacija treba da se desi u drugoj polovini sledeće godine i nakon toga ide vakcinacija ostalog stanovništva", napominje dr Popović.

On kaže da je važno da te vakcine budu raspoređene ravnomerno po svetu kako bi celu planetu mogli da vakcinišu tako da se zaustavi pandemija.

"Glavni imperativ je da njihova efikasnost i bezbednost budu na najvećem nivou".

A šta kaže direktorka specijalne bolnice "Sveti Sava" dr Marijana Vukićević sa čime ih korona konstantno iznenađuje poslučajte u videu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: