Srbija uskoro počinje proizvodnju elisa testova VIDEO

Elisa testovi kojima se utvrđuje stepen otpornosti organizma na kovid 19 trenutno se pravi na Institutu INEP. Međutim, komponenta koja je ključna za izradu testa dolazi iz uvoza.

Izvor: B92
Podeli

Lepa vest je da naučnici i studenti sa Hemijskog fakulteta u Beogradu već mesecima rade na izradi ove komponente, ali im je neophodna finansijska pomoć države.

"Mi ovde pravimo veštačke proteine sa idejom da se koriste u elisa testu i na osnovu toga možemo da zaključimo koja su antitela prisutna u organizmu i koliko ih ima. To jesu parametri koji ukazuju kako se imuno sistem organizma nosi sa infekcijom", otkriva za "150 minuta" dr Marija Gavrić Jankulović.

Studenti i profesori ulažu mnogo napora u ovo, iako je za njih sve to novo.

"Nema puno radova koje možete da pročitate, na koje da se pozovete i na koje da vas upute, oslanjate se na prethodno iskustvo, pokušaj, pogreška, korak napred-korak nazad", kaže doktorantkinja, Hemijskog fakulteta u Beogradu Isidora Protić.

Njihovo naučno dostignuće pojavilo se u katalogu jedne američke biotehnološke kompanije i to im je dodatno dalo motivaciju kako bi učestvovali u izradi domaćeg elisa testa. Ukoliko država obezbedi sredstva, u proizvodnju bi se moglo krenuti u narednih nekoliko meseci.

strana 1 od 69 idi na stranu