Pet čajeva koji su najbolji za čišćenje organizma

Čajevi za detoksikaciju podstiču eliminaciju toksina iz organizma, a često i ubrzavaju metabolizam i topljenje masnih naslaga. Obično sadrže diuretike, koji stimulišu izbacivanje viška tečnosti iz organizma, a mogu da deluju i laksativno, pa će vam svakako pomoći da se osećate energičnije i lakše.

Izvor: B92

Sreda, 27.04.2022.

16:27

Pet čajeva koji su najbolji za čišćenje organizma
Foto:Shutterstock/Alex Yuzhakov

Veoma su efikasni i ne bez razloga popularni u svim programima detoksikacije, ali imajte na umu da samo ispijanje čaja neće dati željene rezultate, bar ne u meri u kojoj očekujete.

Pored konzumiranja čajeva za detoksikaciju, ipak ćete morati da pazite na ishranu i izbegavate hranu koja šteti organizmu i redovno praktikujete neku fizičku aktivnost koja će vas dobro oznojiti i tako doprineti čišćenju organizma.

Ako odlučite da posegnete za čajevima kako biste ubrzali proces detoksikacije organizma, evo nekoliko čajeva za detoksikaciju koje predlažu nutricionisti. Čaj od maslačka

Mokrenje je jedan od načina izlučivanja toksina iz organizma, a koren maslačka ima diuretički efekat. Čaj od korena maslačka je odlična pomoć u čišćenju bubrega i jetre. Koren osušiti i iseckati (u biljnim apotekama možete kupiti i već osušen i isečen), 3–5 g staviti u mlaku vodu i kuvati 10 minuta i procediti. Možete ga piti tri puta dnevno, a najbolje je da ga pijete pola sata pre jela.

Čaj od đumbira i kurkume

Svoju reputaciju eliksira zdravlja kurkuma duguje kurkuminu, aktivnoj supstanci koja podstiče rad enzima koji stimulišu izlučivanje toksina i sadrži antioksidante koji regenerišu ćelije jetre. Đumbir je moćan antioksidans koji poboljšava funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma. Ispijanje čaja od ova dva sastojka uveče pre spavanja pomoći će da se telo očisti od toksina. U litar ključale vode dodati đumbir iseckan na komade (komad od oko 5 cm) i kuvati 5 minuta, pa dodati 1/2 kašičice kurkume u prahu i kuvati još 2–3 minuta. Ostavite 10 minuta, procedite, začinite sokom od jednog limuna i medom po želji i pijuckajte tokom dana.

Čaj od komorača

U ajurvedi se ovaj čaj koristi za poboljšanje funkcija varenja i ublažavanje opstipacije jer opušta mišiće digestivnog sistema. Na ovaj način čaj od komorača čisti organizam i pomaže bržem izbacivanju toksina iz organizma. Seme komorača izmrviti u malteru, pa preliti 1 kašikom ključale vode, ostaviti 5 minuta i procediti. Isti postupak se koristi i ako koristite čaj od komorača u rinfuzi. Pijte po jednu šolju 2 do 3 puta dnevno, najbolje posle jela.

Čaj od sikavice

Sikavica se vekovima koristila, između ostalog, za zaštitu i poboljšanje funkcije jetre. Jednu do dve kašičice lista platana preliti sa 2 dl ključale vode, ostaviti poklopljeno 15 minuta, promešati i procediti. Pijte 1 šolju 3 puta dnevno.


Čaj od peršuna


Peršun podstiče izlučivanje vode iz organizma, a istovremeno hrani bubrege i druge organe odgovorne za čišćenje organizma. 250 kašičica osušenog ili kašiku svežeg peršuna preliti sa 250 ml ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 15 minuta, pa procediti i piti još topao čaj. Za bolji ukus možete dodati malo limuna ili meda. Pijte 2 do 4 šolje dnevno, a posle tri nedelje napravite pauzu od mesec dana da biste pomogli telu da se oporavi od diuretičkog dejstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: