Nasilne video-igre ipak nemaju štetne efekte?

Roditelji odahnite! Nova studija pokazuje da tinejdžeri koji igraju video-igre sa elementima nasilja nisu skloniji agresivnom ponašanju od svojih vršnjaka.

Izvor: B92
Podeli

(Ne)Ograničiti vreme igranja

Zbog široke rasprostranjenosti igranja video-igara, smatra se da bi čak i mali uticaj mogao da ima velike posledice.

Polazeći od toga, Američko psihološko udruženje apelovalo je na ograničenje vremena koje mladi provode uz video igre, dok za australijska i švedska vladu dokazi o štetnosti nisu dovoljno jasni da bi se igranje igrica ograničilo.

Najveći strah i briga roditelja i kreatora politike već godinama je to da li bi igre kao što su “Grand Theft Auto” i “Call of Duty” mogle navesti decu da misle da su ponašanja na ekranu prihvatljiva i u realnom životu.

Kako prenosi Independent, istraživanje koje je nedavno sprovedeno među tinejdžerima u Velikoj Britaniji pokazuje da razloga za brigu nema jer su teorije o negativnim efektima video-igrica na ponašanje omladine, precenjeni.

Jedna od do sada najobuhvatnijih studija, koju su vodili britanski istraživači sa Univerziteta u Oksfordu, nije pronašla dokaze o povećanoj agresiji među tinejdžerima koji su u proteklih mjesec dana proveli duže vreme u igranju nasilnih igara.

"Ideja da nasilne video-igre pokreću agresiju u stvarnom svetu je popularna, ali to nije dovoljno ispitano", kaže vodeći istraživač na Oksfordu Andrev Przibilski.

Igre, kako je naveo, mogu izazvati ispade besa dok se igraju na internetu, ali, uprkos interesu roditelja i kreatora politike za ovu temu, istraživanje nije pokazalo da postoji razlog za zabrinutost.

Studija je obuhvatila uzorak od 1.000 britanskih tinejdžera, uzrasta 14 i 15 godina i njihovih navika i ponašanja i pokazala da blizu polovine ispitanih devojčica i dve trećine dečaka igra video-igrice.

Prethodne studije su se previše oslanjale na informacije od samih igrača-tinejdžera o tome šta igraju i kako se ponašaju. Pitani su roditelji i staratelji da li misle da je njihovo dete postalo asocijalno.

"Naši nalazi ukazuju na to da su pristrasnosti istraživača možda uticale na prethodne studije na ovu temu i da su iskrivile naše razumevanje efekata video-igara", rekla je Neta Vajnstin sa Univerziteta u Kardifu.

Roditeljstvo

strana 1 od 3 idi na stranu