Zdravlje

Subota, 22.04.2023.

11:36

Namirnica koju svakodnevno jedete pravi veliku štetu organizmu, pod hitno smanjite količine

Iako su izuzetno zdrave, pojedine namirnice nam prave više štete nego koristi.

Izvor: 24 sedam.rs

Namirnica koju svakodnevno jedete pravi veliku štetu organizmu, pod hitno smanjite količine
Foto: Shutterstock/sipcrew

Sigurno ste se nekada susreli sa nekim ko izuzetno pazi na svoju ishranu, ali se, uprkos tome, sve više goji?

Jasno vam je da tu nešto nije kako treba i to nikakve veze nema sa brojanjem kalorija.

Ukoliko želite vitku liniju, onda pre svega morate da pazite i na to kako kombinujete proizvode, ali i da slušate sopstveno telo.

Međutim, ono što verovatno niste znali jeste da određene zdrave namirnice organizmu zapravo nanose više štete nego koristi.

Nadutost i gasovi

Verovali i li ne, reč je o mleku. Svakodnevno je prisutno u obrocima koje ljudi konzumiraju, ali nisu ni svesni koliko može da pospeši stvaranje sala na stomaku, koje se, čini se, najteže skida.

Većina mlečnih proizvoda prirodno sadrži određenu količinu šećera - laktozu. Ona pak zahteva jedinstveni enzim - laktazu - kako bi se svarila. Nutricionisti ističu da u samo 250 ml mleka ima 15 g laktoze, što je previše i za osobe koje nemaju apsolutno nikakve probleme sa varenjem.

Kada unosite u sebe previše mleka, šećeri će ostati nesvareni i u tankom crevu i počeće njihova fermentacija. Za ovaj proces je neophodna voda, a ona se crpi iz creva, pa može da dođe i do zatvora. To će rezultirati pojavom nadutosti i gasova, dok će se višak šećera pretvoriti u salo.

Kako da se rešite sala

Najbitnije od svega jeste da osluškujete svoje telo. Jedite kada ste zaista gladni, a ne iz dosade. Imajte ujednačen ritam spavanja kako bi se sagorele masti i obuzdala želja za grickanjem. Zbog pogrešnog odabira hrane tokom dana i neredovnog spavanja, naš organizam upada u zamku - želja za hranom je mnogo veća i tada ste zarobljeni u ciklusu taloženja masti. Želja za jelom postaje neodoljiva zbog stalnog protoka hormona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

17 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: