Aktuelno 6

17.05.2024.

8:23

Influenseri podneli tužbu protiv zabrane: "Od TikToka zarađujemo za život"

Osmoro TikTok influensera podnelo je tužbu protiv američkog zakona koji predviđa zabranu ove aplikacije uokliko ne bude prodata nekoj firmi iz SAD.

Izvor: B92

Influenseri podneli tužbu protiv zabrane: "Od TikToka zarađujemo za život"
Shutterstock/Nuttapong punna

Podeli:

Influenseri kažu da bi na ovaj način izgubili izvore prihoda i, samim tim, sredstva za život. 

Takođe, kažu da zakon zadire u Prvi amandman SAD, brige zakonodavaca nazivaju "spekulacijama", i podsećaju da su sudovi ranije već blokirali neke pokušaje da se zabrani TikTok.

Sud ozbiljno shvata potencijalno kršenje Prvog amandmana, ali će kreatori morati da ga ubede da je odvajanje TikToka od kineske kompanije ByteDance važnije od pitanja nacionalne bezbednosti, za koju Bela kuća smatra da je ugrožena.

Influenseri, među kojima su Brajan Fajerbou, Talija Kadet i Timoti Martin, ističu da se TikTok razlikuje od drugih sličnih aplikacija zbog mogućnosti izražavanja, i da nema takve platforme na koju bi mogli da se "presele".

Predstavljaju efekte i algoritam TikToka kao "jedinstvene", i smatraju da je "objavljivanje snimaka na TikToku posebna forma izražavanja, a sadržaj objavljen na taj način ima različito značenje od bilo kog drugog".

Sve u svemu, dakle, njihov argument je da im TikTok služi za izražavanje ali ujedno i za zaradu, i traže od Apelacionog suda da proglasi neustavnim zakon koji prisiljava ByteDance na prodaju TikToka.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: