Svet 3

17.05.2024.

23:42

Rat – dan 813: Zavijaju sirene; Puca u Belgorodu; Ima mrtvih

Rat u Ukrajini – 813. dan. Ukrajinska artiljerija na liniji fronta u Harkovu suočava se sa dosad najvećom pretnjom od ruske flote dronova kamikaza, navodi ukrajinska vojska.

Izvor: B92.net

Rat – dan 813: Zavijaju sirene; Puca u Belgorodu; Ima mrtvih
Shutterstock/Larich

Podeli:

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obišao je trupe u Harkovu usred ruske ofanzive. Opisao je situaciju na frontu kao tešku, ali i istakao da bi dva sistema PVO "patriot" osujetila napade Rusa. 

Završeno

23:05

Stradala jedna osoba u Belgorodu

Jedna osoba je stradala, a još jedna povređenu u ukrajinskom napadu dronom na rusku oblast Belgorod, izjavio je egionalni guverner Vjačeslav Gladkov. 

Napad je izveden na jedno naselje, neposredno unutar ruske granice, naveo je Gladkov.

20:07

Uzbuna u Belgorodu

U ruskoj Belgorodskoj oblasti na snazi je uzbuna za vazdušnu opasnost, a keko prenose reporteri Spunjika sa lica mesta, u centru grada odjeknule su eksplozije.

Za sada nije poznato da li ima povređenih i šta je bila meta gađanja ukrajinske vojske.

Istovremeno, iznad belgorodske oblasti oboren je jedan projektil lansiran iz sistema „točka-U“, kao i jedan ukrajinski dron.
 

19:35

"Saradnja sa neprijateljem"

Dvadesetak ukrajinskih policajaca u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, pod kontrolom Rusije, proglašeni su krivim za saradnju sa "neprijateljem" i osuđeni su u odsustvu na zatvorske kazne od 12 do 15 godina zatvora, saopštila je Služba bezbednosti Ukrajine za Donjecku i Lugansku oblast.

"Istražitelji Službe državne bezbednosti Ukrajine u Donjeckoj i Luganskoj oblasti su 2023-2024 prikupili dokaze i podneli krivične prijave protiv više od 40 tzv. tužilaca, policajaca i carinika koji služe neprijatelju na privremeno okupiranoj teritoriji Luganske oblasti. Oko 20 okupacionih izvršitelja dobilo je sudske kazne u odsustvu", navodi se u saopštenju, prenosi Ukrinform.

Dodaje se da će biti nastavljen rad na identifikaciji "neprijateljskih saučesnika i dokumentovanju njihovih zločina".

19:05

Požar na ruskoj rafineriji nafte

Dve ukrajinske bespilotne letelice pokušale su da izvrše napad na civilnu infrastrukturu u blizini ruskog crnomorskog grada Tuapse, što je izazvalo požar u lokalnoj rafineriji nafte, koji je odmah suzbijen, preneo je TASS.

''U ranim satima 17. maja, kijevski režim pokušao je da napadne civilnu infrastrukturu u Taupseu sa dva drona. U padu, bespilotna letelica izazvala je požar na teritoriji rafinerije. Vatrogasne službe su reagovale, a prema prelinimarnim informacijama nije bilo žrtava'', saopšteno je iz loklane hitne vatrogasne službe.

Pozivajući se na neimenovani izvor, Rojters, prenosi da su oba drona pala na jedinicu za proizvodnju tečnog naftnog gasa (LPG) u Tuapseu, dok je jedinica za destilaciju sirove nafte (CDU) ostala neoštećena.

17:34

Oglasile se sirene; Stižu Rusi

Ukrajinski mediji saopštavaju da u Odesi odjekuju eksplozije. Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Odeskoj oblasti u 15.15 po lokalnom vremenu.

Takođe, vazdušna opasnost je na snazi i u Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Čerkaskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Sumskoj oblasti.
 

16:45

Poginule dve osobe u ruskom napadu

Najmanje dve osobe su poginule, a 13 je ranjeno, od kojih četiri u teškom stanju, u napadu ruskih navođenih bombi u gradu Harkovu na severoistoku Ukrajine, saopštili su lokalni zvaničnici.

Za sada se ne zna šta je bila meta napada, preneo je Rojters.

15:28

Sirski: Predstoje nam teške bitke

Vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski danas je upozorio na predstojeće ''teške bitke'' na novom ratnom frontu u Harkovskoj oblasti, nakon izjava ruskog predsednika Vladimira Putina da Moskva stvara ''tampon zonu'' u toj regiji.

Ruske snage su prošlog petka napale deo Harkovske oblasti i probile skoro 10 kilometara fronta, a Sirski je objasnio da je ovim napadom područje sukoba prošireno za oko 70 kilometara.

Dodao je da je Rusija pokrenula napad ranije nego što je bilo planirano, kada je primetila raspoređivanje ukrajinskih snaga u oblasti, prenosi Rojters.

"Razumemo da će biti teških bitaka i da se neprijatelj se za to sprema", poručio je Sirski na svom Telegram kanalu.

13:41

Ljute borbe u Volčansku

12:43

Iskanderi pogodili isporučenu tehniku

Ruska vojska "iskanderima" je gađala mesto gde se nalazila zapadna tehnika isporučena Ukrajini, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
 

11:37

Predali su se brzo

Ukrajinski vojnici su brzo povlačili i predavali u grupama kada je ruska vojska izvela juriš na selo Strelečje u Harkovoskoj oblasti, rekao je pripadnik jedinica grupe "Sever".
 

11:35

Rusi napali

Ruska vojska danas je granatirala Tjahinku u oblasti Hersona i tom prilikom ranjen je 56-godišnji muškarac, saopštila je oblasna vojna uprava Hersona.

Kako prenosi Ukrinform, ranjeni muškarac je zadobio povrede od eksploziva i prevezen je na lečenje u medicinsku ustanovu.

Ruska vojska juče je granatirala 15 naselja u Hersonskoj oblasti i tom prilikom su poginule dve osobe, podseća ukrajinska agencija.

11:35

Javio se Zelenski

Jedinice koje ukrajinska vojska zbog teške situacije u Harkovskoj oblasti moraju da prebacuju kao pojačanje jednim delom se povlače sa drugih pravaca i prebacuju u ovu oblast, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

On je rekao i da su ruske snage sada na udaljenosti gde mogu da deluju primenjujući avijacione bombe i artiljeriju, tako da imaju dominaciju.
 

10:59

Berbok: Ukrajini treba više oružja; Situacija je dramatična

Ukrajini je neophodno više oružja velikog dometa za borbu protiv ruskog napredovanja u Harkovskoj oblasti, gde je situacija na bojnom polju ''veoma dramatična'', izjavila je danas ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok.

Ona je, na marginama sastanka ministara spoljnih poslova Saveta Evropeu Strazburu, rekla da je važno iseći ruske rute snabdevanja i dati Ukrajini oružje ''koje može da se koristi na srednjim i dugim razdaljinama'', prenosi Rojters.

Istakla je da Berlin sarađuje s partnerima po tom pitanju, kao i da je situacija na frontu ''izuzetno teška''.

Nemačka je drugi najveći snabdevač oružja Kijeva tokom rata sa Rusijom, ali je kancelar Olaf Šolc do sada odbijao da Ukrajini isporuči rakete dugog dometa Taurus, podseća Rojters.

10:04

Pogođena benzinska pumpa u Belgorodskom okrugu

09:55

Presek ruskih gubitaka na današnji dan

09:26

Rusija: Nemamo poverenja u NATO

"Geopolitički projekti sa NATO su sada nemogući, Moskva nema poverenja u Alijansu i ona izaziva u nama političku i emocionalnu odbojnost," izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

"Geopolitički dizajn bilo koje vrste sa NATO je nemoguć. NATO nije pandan sposoban za pregovore, to je grupacija u koju ne samo da nemamo ni malo poverenja, već koja izaziva u nama političku i, ja bih čak rekao, i emocionalnu odbojnost", rekao je Rjabkov u intervjuu za TASS.

On je istakao da će Rusija raditi sa onima "koji su spremni da pregovaraju na ravnopravnoj osnovi".

"Veliki evroazijski prostor, koncepti evroazijske bezbednosti je ono što dolazi u centar pažnje arhitektonskih projekata u smislu politike i geopolitike. Po našem shvatanju, to je ono na šta moramo da se fokusiramo pre svega", istakao je Rjabkov.

08:38

Posledice napada na Krim – isplivali satelitski snimci

08:25

Oglasio se Budanov: Znamo šta planiraju

Šef glavne obaveštajne uprave Ukrajine Kiril Budanov govorio je o ruskim planovima za ofanzivu i rekao da je jedna od oblasti Sumi.

"Rusi su od samog početka planirali operaciju u oblasti grada Sumi. Od sada drže male grupe snaga u pograničnom području. Za njih je to grad Sudža, a za nas Sumski pravac. Situacija im još nije dozvolila da preduzmu aktivnu akciju i počnu da sprovode svoj plan", rekao je Budanov.
 

08:10

Ukrajinci pogodili luku i skladište nafte u Novorosijsku

07:22

Tokom noći uništene 102 ukrajinske bespilotne letelice

Ruski ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su sistemi protivvazdušne odbrane i Crnomorska flota Rusije tokom noći uništili102 ukrajinske bespilotne letelice i šest bespilotnih čamaca.

Navodi se da je tokom noći presretnuta 51 ukrajinska bespilotna letelica iznad Krima, 44 iznad Krasnodarskog kraja, šest iznad Belgorodske i jedna iznad Kurske oblasti, prenosi RIA Novosti.

Od početka napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Moskva svakodnevno saopštava o napadima ukrajinskih dronova na pogranične i centralne oblasti, kao i na Krim.
 

07:22


Lovci F-16 će goreti u Ukrajini kao i druga preterano hvaljena zapadna tehnika, rekao je bivši američki obaveštajac i vojni analitičar Skot Riter.
 

07:21

Gladkov: Žena i dete ubijeni u napadu ukrajinskim dronovima kod Belgoroda

Oružane snage Ukrajine napale su dronovima kamikazama nekoliko ciljeva u blizini pograničnog ruskog grada Belgoroda, a u napadu su ubijeni žena i njen četvorogodišnji sin, izjavio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

1 d

Svet

Orban je kažnjen, i to žestoko

Najviši sud Evropske unije doneo je odluku da Mađarska mora da plati kaznu od 200 miliona evra zbog nepoštovanja politike migracija i azila, javlja Dojče vele.

10:55

13.6.2024.

1 d

Podeli: