Zanimljivosti 9

17.05.2024.

9:35

Zvuči poznato? Izolir trakama i kesama prekrivaju tablice VIDEO

Prizor koji često viđamo na beogradskim ulicama nije ekskluzivitet srpskih vozača.

Izvor: Jutarnji.hr, B92

Zvuči poznato? Izolir trakama i kesama prekrivaju tablice VIDEO
Shutterstock/VPales

Podeli:

Kada je u Beogradu pre par godina uveden sistem "Oko sokolovo", neki vozači su pronašli način da doskoče kamerama koje detektuju nepropisno parkirane automobile.

Jednostavno bi zaklonili deo registarske tablice, čime bi onemogućili identifikaciju svog vozila i samim tim izbegli kažnjavanje. U tu svrhu korišćeni su razni predmeti, poput zaštitnih maski, papirića, plastičnih kesa ili opalog lišća.

Ako ste mislili da su naši vozači "najpametniji", prevarili ste se. Na društvenim mrežama se pojavio snimak iz Holandije na kome se vidi kako vozači zaustavljaju svoja vozila na putu kako bi prekrili tablice, a u tu svrhu pored kesa koriste i izolir traku.

O čemu se ovde radi?

U mnogim evropskim gradovima uvedene su zone niske emisije, odnosno zone sa ograničenim saobraćajem u kojima je zabranjen pristup vozilima koja prekomerno zagađuju.

Saobraćajna ograničenja, povezana sa kaznama u slučaju nepoštovanja, otežavaju svakodnevna putovanja mnogim vozilima koja ne ispunjavaju uslove za ulazak u zone niske emisije.

Vozačima u Velikoj Britaniji nisu se dopale kamere koje pokrivaju takve zone, pa su jednostavno odlučili da ih unište.

Na snimku koji dolazi iz Holandije vide se vozači kako prekrivaju registarske tablice ispred kamera za proveru emisije štetnih gasova, prenosi Jutarnji.

Na semaforu, koji se nalazi direktno ispred kamere vidi se da skoro svi vozači izlaze iz automobila da bi na ovaj ili onaj način prekrili registarski broj. Mnogi koriste izolir traku, dok drugi postavljaju kese preko tablica.

Španski ElPais piše da dodatni problem predstavljaju loše kalibrisane kamere, zbog kojih mnogi vozači greškom dobijaju kazne.

Na takve kazne je moguće uložiti žalbu, ali ljudi žele da izbegnu odlazak na sud. Zbog toga mnogi vozači odlučuju da saseku problem u korenu i zaobiđu kameru.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: