Nauka 13

17.05.2024.

11:20

Neverovatno otkriće u Srbiji FOTO

Međunarodni tim stručnjaka okupljen na projektu "Borđoš" otkrio je još jedno praistorijsko naselje staro 7.000 godina.

Izvor: B92.net

Neverovatno otkriće u Srbiji FOTO
Shutterstock/Gorodenkoff

Podeli:

"Istraživanja na terenu, u martu 2024. godine, pružila su novi uvid o životu ljudi u periodu kasnog neolita u Banatu", navodi se na Fejsbuk stranici Muzeja Vojvodine

Ekipa stručnjaka sa Instituta za praistoriju i ranu istoriju "Kristijan Alberht" Univerziteta iz Kila (Nemačka) i Muzeja Vojvodine u Novom Sadu, zajedno sa partnerima iz Narodnog muzeja Zrenjanin i Narodnog muzeja Pančevo, otkrilo je do sada nepoznato kasnoneolitsko naselje u blizini reke Tamiš kod sela Jarkovac.

"Ovo otkriće je od izuzetnog značaja jer su dosada poznata svega dva velika kasnoneolitska naselja u srednjom i južnom delu Banata - Borđoš kod Novog Bečeja i Opovo kod Pančeva", objašnjavaju.

Kako navode na Fejsbuk stranici, na površini nekadašnjeg naselja pronađen je bogat pokertni arheološki materijal koji ukazuje na postojanje naselja koje se pripisuje vinčanskoj, odnosno banatskoj varijanti ove kulture (5.400-4.400 g.p.n.e).
 

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

1 d

Svet

Orban je kažnjen, i to žestoko

Najviši sud Evropske unije doneo je odluku da Mađarska mora da plati kaznu od 200 miliona evra zbog nepoštovanja politike migracija i azila, javlja Dojče vele.

10:55

13.6.2024.

1 d

Podeli: