Svet 0

17.05.2024.

13:15

Bajdene, bićeš sankcionisan?

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je nacrt zakona kojim bi bila sankcionisana administracija predsednika Džozefa Bajdena ako nastavi da blokira isporuku oružja Izraelu za rat u Gazi.

Izvor: Tanjug

Bajdene, bićeš sankcionisan?
Profimedia

Podeli:

Nacrt zakona je u četvrtak usvojen sa 224 glasova "za" i 187 "protiv", a ako bude usvojen i u Senatu, njime će biti umanjen budžet ministarstva odbrane, Stejt departmenta i Nacionalnog saveta za bezbednost ako Bajden ne dostavi zaustavljenu pošiljku, prenosi AP.

Ovom zakonu, u čijem tekstu se osuđuje Bajdenova odluka o blokiranju pošiljke bombi Izraelu, podržalo je 16 pripadnika Demokratske partije.

Iz Bele kuće je rečeno da će Bajden uložiti veto na taj zakon ako bude usvojen u Kongresu, odnosno ako posle Predstavničkog doma prođe i u Senatu.

Demokratski predsednik Senata Čak Šumer izjavio je ranije ove nedelje da taj zakon neće biti usvojen.

Agencija AP je 8. maja izvestila da je nedelju dana ranije administracija Bajdena donela odluku da obustavi pošiljku oko 3.500 bombi Izraelu zbog zabrinutosti o tada potencijalnoj kopnenoj ofanzivi na Rafu.

Ta pošiljka je uključivala 1.800 bombi teških po 900 kilograma i 1.700 bombi teških 226 kilograma.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: