Zdravlje

Ponedeljak, 20.02.2023.

09:31

Lekari savetuju: Na ovo zaboravite posle 40. godine

Nije tajna da se sa godinama metabolizam postepeno usporava. Telu više nije potrebno toliko energije iz hrane kao ranije, pa je važno da povedemo računa o namirnicama koje unosimo kako zbog zdravlja tako i zbog kilaže.

Izvor: hayat.ba

Lekari savetuju: Na ovo zaboravite posle 40. godine
Ilustracija, Foto: Profimedia

Lekari savetuju da neke namirnice potpuno izbacimo, ili svedemo na minimum, posebno ako smo prešli četrdesetu godinu.

Hleb i peciva

Pre svega, doktori preporučuju odustajanje od hleba i peciva, ali samo zbog visokog sadržaja kalorija. Poznato je da telo pretvara rafinisane ugljene hidrate u šećer, a zatim u glukozu, hranljivu materiju koja oštećuje kolagen i druge proteine koji se aktivno bore protiv bora.

Gazirana pića

Gazirana pića su glavni izvor dodatog šećera u ishrani. Mala količina gaziranog soka može da sadrži do šesnaest kašika šećera u obliku kukuruznog sirupa. Zbog toga utiče na pankreas, čije stanje dovodi do toga da se povećava nivo šećera u krvi.

Alkohol

Kako starimo, telo sve teže apsorbuje alkohol tako efikasno. Sve nam je teže da zaspimo, što već sledećeg dana dovodi do neopisive želje za nezdravom hranom. Pored toga, alkohol bukvalno usisava vlagu iz naše kože, što dovodi do gubitka elastičnosti. To čini i najmanje i najfinije bore vidljivijim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: