Aktuelno 6

20.05.2024.

20:20

Počela prodaja kašičica koje daju slani ukus hrani - bez soli

Japanski proizvođač pića Kirin Holdings lansira električnu kašiku za koju naučnici tvrde da promoviše zdraviju ishranu, poboljšavajući slane ukuse bez dodavanja soli.

Izvor: index.hr/b92

Počela prodaja kašičica koje daju slani ukus hrani - bez soli
Profimedia

Podeli:

Lansiranje proizvoda u ponedeljak je prva komercijalizacija tehnologije koja je osvojila prošlogodišnju Ig Nobelovu nagradu za neobičnu nauku.

Cena kašike je 117 evra

Kirin će za sada prodati samo 200 električnih kašika po ceni od oko 117 evra i ograničenu količinu u japanskim prodavnicama u junu, ali se nada da će prodati milion primeraka širom sveta za pet godina. Prodaja u inostranstvu počeće sledeće godine.

Plastično-metalna kašika razvijena je u saradnji sa profesorom Univerziteta Meiji Homei Miiashita, koji je prethodno pokazao kako električni štapići za jelo poboljšavaju ukuse, u ovom slučaju utisak slanoće.

Japanci u proseku konzumiraju 10 grama soli dnevno

Kirin, kompanija koja pokušava da uđe u oblast zdravlja prodajom pića, tvrdi da je ova tehnologija posebno važna za Japan jer tamo odrasla osoba u proseku dnevno konzumira 10 grama soli, što je duplo više od preporuke Svetske zdravstvene organizacije.

Prekomerna konzumacija soli može prouzrokovati visoki krvni pritisak, moždani udar i druge bolesti.

"Japan ima kuhinju koja favorizuje slane ukuse", rekla je Kirinov istraživač, Ai Sato. 

"Japanci treba da smanje unos soli, ali može biti teško napustiti naše navike u ishrani. To nas je navelo da razvijemo ovu električnu kašiku", rekla je ona.

Kašika je teška oko 60 grama i radi na punjivu litijumsku bateriju.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: