Zdravlje

Sreda, 11.03.2020.

13:32

Koji su simptomi zaraze koronavirusom i definicija slučaja sumnje

Koji su simptomi zaraze koronavirusom i kako se definicišu slučajevi sumnje na infekciju koronavirusom?

Izvor: B92

Koji su simptomi zaraze koronavirusom i definicija slučaja sumnje
Foto: Emanuele Cremaschi/Getty Images

Koji su simptomi zaraze 2019-nCov?

Koliko je poznato, virus može uzrokovati blage simptome slične gripu poput:
  • povišene telesne temperature
  • kašlja
  • otežanog disanja
  • bolova u mišićima, i
  • umora


U težim slučajevima javlja se teška upala pluća, sindrom akutnog otežanog disanja, sepsa i septički šok koji mogu uzrokovati smrt pacijenta. Osobe koje boluju od hroničnih bolesti podložnije su težim oblicima bolesti.

Definicije slučaja se zasnivaju na trenutno dostupnim informacijama i mogu biti revidirane sa pristizanjem novih informacija.

Moguć slučaj:

Pacijent sa simptomima teške akutne respiratorne bolesti (povišena temperatura, kašalj, opšte stanje koje zahteva bolničko lečenje), i kliničke manifestacije se ne mogu u potpunosti objasniti drugom etiologijom, i podatak o putovanju ili boravku u području intenzivne transmisije virusa SARS-CoV-2[2] u periodu do 14 dana pre pojave simptoma

Pacijenti sa bilo kojom akutnom respiratornom bolešću i najmanje jedan od sledećih kriterijuma u periodu do 14 dana pre pojave simptoma:

  • - bliski kontakt sa potvrđenim ili verovatnim slučajem infekcije novim korona virusom -CoV-2, ili
  • - rad u ili poseta zdravstvenoj ustanovi u kojoj su lečeni pacijenti sa potvrđenom ili verovatnom akutnom respiratornom bolešću izazvanom novim korona virusom SARS-CoV-2.
Verovatan slučaj:

Moguć slučaj za kog je testiranje na novi korona virus SARS-CoV-2 bilo neodređeno[3] ili kod kog je testiranje na PCR panelu za grupu korona virusa bilo pozitivno i bez laboratorijskog dokaza za infekciju drugim respiratornim patogenom.

Potvrđen slučaj:

Osoba kod koje je laboratorijski potvrđena infekcija novim korona virusom SARS-CoV-2, bez obzira na kliničke znake i simptome.

Postupak sa kontaktima osobe kod koje je postavljena sumnja na infekciju novim korona virusom SARS-CoV-2

Kontaktom se smatra zdravstveni radnik ili druga osoba koja ispunjava jedan od sledećih uslova:
  • da je negovala pacijenta sa potvrđenom ili verovatnom infekcijom izazvanom novim korona virusom,
  • da je radila sa zdravstvenim osobljem koje je bilo inficirano novim korona virusom,
  • da je posećivala pacijente ili boravila u bliskom okruženju obolelog od infekcije izazvane novim korona virusom,
  • da je imala kontakt sa rastojanjem manjim od 1 metra u zatvorenom prostoru sa osobom koja je inficirana novim korona virusom,
  • da je putovala zajedno sa osobom inficiranom novim korona virusom u bilo kom prevoznom sredstvu,
  • da je boravila u istom domaćinstvu sa osobom inficiranom novim korona virusom u tokom perioda od 14 dana pre pojave simptoma kod inficirane osobe


Pronalaženje kontakata je u nadležnosti graničnog sanitarnog inspektora i nadležnog epidemiologa, uz podršku aerodromskih vlasti i predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije na graničnom prelazu. Identifikacioni podaci uključuju najmanje sledeće: ime i prezime, adresa boravka/prebivališta u Republici Srbiji, broj telefona (ako je dostupan).

Identifikacioni podaci kontakata se odmah najbržim putem dostavljaju epidemiološkoj službi teritorijalno nadležnog instituta/zavoda za javno zdravlje radi uspostavljanja zdravstvenog nadzora u trajanju od 14 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: