Zdravlje

Subota, 27.01.2024.

19:38

Nepravedno zapostavljene: Ove namirnice su zdrave, a retko se nalaze na našem jelovniku

Losos, bobičasto voće, brokoli, čia semenke, sve to spada u opštepoznate zvezde sveta ishrane. O njima se često piše i mnogi znaju kako ih treba ubaciti u svakodnevnu pishranu. Ipak, to nisu jedine namirnice koje su dobre za nas i naše zdravlje.

Izvor: B92

Nepravedno zapostavljene: Ove namirnice su zdrave, a retko se nalaze na našem jelovniku
Foto: ovchinnikova_ksenya/Shutterstock

Mnoge druge namirnice koje nisu stekle status slavnih takođe su vredne mesta na vašem tanjiru. "Webmd" savetuje da ih obavezno uvrstite u svoj meni.

Cvekla

Ovo korenasto povrće mekše je i slađe nakon što ga skuvate. Cvekla je bogata antioksidansima koji mogu pomoći u zaštiti od raka i drugih hroničnih bolesti. Osim toga, otkriveno je da njen sok, koji je bogat nitratima, snižava krvni protisak i povećava protok krvi u mozgu. Ako se bavite sportom, grickanje cvekle može vam čak pomoći da poboljšate svoju izdržljivost.

Kefir

Ovaj oblik fermentiranog mleka već je godinama glavni dio prehrane u planinama Kavkaza u istočnoj Europi. Kefir ima visok sadržaj "dobrih" bakterija koje se nazivaju probiotici. Takođe se proučavaju njegovi protuupalni i antikancerogeni učinci.

Suve šljive

Čine mnogo više od toga da održavaju vašu probavu pravilnom. Bogate su antioksidansima i vlaknima. Četvrtina šoljice ima 104 kalorije i 12% vlakana koja su vam dnevno potrebna. Možete ih jesti takve kakve jesu, naseckati ih i dodati mafinima ili ih ubaciti u smutije, žitarice, umake ili variva.


Sočivo


Sočivo nije toliko popularno kao grašak, ali je podednako superzvezda zdrave hrane. Ne morate ga potapati u vodu pre kuvanja. Zamenite sočivom meso u supama ili varivima i dobićete obilan unos proteina i vlakana uz puno manje masti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: