Biljka koja vam treba u kući: Leči bronhitis, zapaljenje grla, upalu sinusa, probleme sa varenjem...

Lavandino ulje se još naziva i "majkom svih eteričnih ulja". Osim toga, ova čudesna biljka pomaže u smirivanju mnogobrojnih tegoba.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 15.02.2022.

17:05

Biljka koja vam treba u kući: Leči bronhitis, zapaljenje grla, upalu sinusa, probleme sa varenjem...
Foto: Profimedia

Od ove biljke prave se čajevi, eterična ulja, kapi, kupke, omekšivači za veš, ali se koristi i za inhalaciju. Eterično ulje lavande nema štetnih dejstava, mogu ga koristiti i stariji i mlađi i delotvorno je kod brojnih tegoba i oboljenja.

Na šta sve lavanda ima blagotvoran uticaj?

Ako niste znali, lavanda je odličan saveznik u borbi protiv alergija, astme, bronhitisa, zapaljenja grla, infekcija usne duplje, kašlja, upale sinusa, konjuktivitisa, migrene, glavobolja, opekotina, posekotina, depresije, stresa, hipertenzije, neprijatnoh zadaha i problema sa varenjem.

Lavanda takođe ima snažna antiseptička svojstva. Lavandino ulje može biti sjajno dezinfekciono sredstvo i dobra zamena za alkohol. Osim toga, lavanda može smiriti i nadraženu kožu i zato se preporučuje kao prirodno sredstvo za regulaciju masne kože, akni, psorijaze, ekcema i dermatitisa. Kada se pomeša sa drugim biljkama poput kamilice ili ruzmarina, njeno dejstvo će se pojačati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: