Svet 1

02.05.2024.

21:56

Zelenski: Prvi mirovni samit za Ukrajinu inspiracija za budući mirovni proces

Prvi samit mira za Ukrajinu koji će biti održan u junu u Švajcarskoj poslužiće kao platforma za dijalog o načinima postizanja sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira za Ukrajinu u skladu sa Poveljom UN i normama međunarodnog prava.

Izvor: Tanjug

Zelenski: Prvi mirovni samit za Ukrajinu inspiracija za budući mirovni proces
Profimedia

Podeli:

Ovo je saopšteno iz Kancelarije predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

"Sve pozvane strane su potvrdile poštovanje ovih principa. Svrha Samita je da se razvije okvir za postizanje ovog cilja kako bi se inspirisao budući mirovni proces", ističe se u saopštenju.

Samit mira za Ukrajinu biće održan od 15. do 16. juna u Burgenštoku, u blizini Lucerna, dogovoreno je na sastanku Zelenskog i predsednice Švajcarske Konfederacije Viole Amherd u januaru.

Organizacija samita je rezultat koordinisanih napora ukrajinske i švajcarske strane.

Njemu će prisustvovati državni lideri i šefovi vlada iz celog sveta.

Osnivački principi skupa su dogovoreni tokom serije međunarodnih sastanaka savetnika za političku i nacionalnu bezbednost, koje je inicirala Kancelarija predsednika u cilju daljeg rada na ukrajinskog formuli mira, ističe se u saopštenju.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

16 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: