Zdravlje

Četvrtak, 09.06.2022.

10:04

Teoretičari zavere tvrde da HPV vakcina izaziva sterilitet i rak – doktorka: "Naravno da ne" VIDEO

HPV vakcina stigla je u Srbiju ali je, umesto dobrodošlicom, na društvenim dočekana teorijama zavere. Kao i u kod korone, i za ovu vakcinu šire se priče da izaziva rak i sterilitet. Šta je prava istina o HPV vakcini? O tome je za TV Prva govorila ginekološkinja dr Slađana Raović.

Izvor: B92

Teoretičari zavere tvrde da HPV vakcina izaziva sterilitet i rak – doktorka:
Foto: Printscreen/TV Prva

"HPV je humani papiloma virus, što znači virus koji izaziva najčešće polne bradavice i smatra se da je odgovoran za nastanak raka grlića materice. Tako da, pričamo o jednoj ozbiljnoj infekciji koja može ugroziti zdravlje ženske populacije, a i muške. Češće naglašavamo oboljenja kod žena jer češće viđamo promene na grliću", rekla je doktorka Slađana Raović na početku razgovora.

Na pitanje može li se od ove vakcine dobiti karcinom, doktorka je objasnila da tako nešto nema nikakve logike.

"Naravno da ne može, ova vakcina je i napravljena kako bi sprečila nastanak karcinoma grlića. Mnoge evropske zemlje imaju ovu vakcinaciju kao obaveznu za devojčice od 12 do 15 godina, što je izazvalo smanjenje pozitivnih na HPV virus. Smatra se da je ovo jedna od najbezbednijih vakcina, nema neželjenih efekata", rekla je doktorka Slađana Raović.

Ginekološkinja je obrazložila zašto su teorije zavere o vakcini protiv HPV virusa potpuno neosnovane.

"Te priče o sterilitetu su zaista neosnovane, potrebno je pogledati i ko širi te teorije, došla sam do toga da je u pitanju ekonomistkinja. Naučne studije ukazuju da je to bezbedna vakcina, zašto bi se ta vakcina davala u suprotnom, zašto bi ijedna država želela da naškodi svojoj populaciji"

Detaljnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: