Nauka 0

21.05.2024.

7:57

Nova zapanjujuća saznanja o kitovima

Nedavna analiza vokalizacije kitova ulješura ukazuje na to da varijacije skrivaju određenu vrstu abecede na kojoj se temelji složeni komunikacijski sistem.

Izvor: Index.hr

Nova zapanjujuća saznanja o kitovima
Shutterstock/Martin Prochazkacz

Podeli:

Stručnjaci iz projekta CETI su otkrili nizove klikova kraćih od 2 sekunde koji funkcionišu kao svojevrsni obrasci, odnosno osnovne jedinice (fonemi) u komunikaciji kitova.

"Vokalizacija ulješura je izražajnija i više strukturirana nego što se dosad mislilo", navodi informatičarka Pratyusha Sharma s MIT-a, a prenosi Science Alert.

Otkriveno više hiljada obrazaca

Naučnici su analizirali vokalizacije od oko 60 različitih kitova ulješura (Physeter macrocephalus) koje su snimljene između 2005. i 2018. Identifikovali su 8.719 različitih obrazaca, razvrstanih u 21 kategoriju.

Kitovi se pri komunikaciji ili razmeni u proizvodnji "fonema" ili preklapanju vokalizacije sa sagovornicima, pri čemu kreiraju obrasce na individualnom nivou, ali i celokupnu strukturu hora. 

Pčele komunicraju plesom

Neke kvaliti obrazaca zavise od konteksta, poput dodatnih klikova, dok obrasci ritma i tempa ne slede specifične kontekste. Ovaj mali skup različitih faktora stvara veliku kombinaciju prepoznatljivih zvukova, poput fonema. 

Pčele takođe imaju kombinovani sistem komunikacije, ali se njihov prenosi "plesom", a ne pesmom. Njihove kombinacije obrazaca prenose informacije o smeru kretanja i udaljenosti do izvora hrane.  

Istraživanje naziva "Contextual and combinatorial structure in sperm whale vocalisations" objavljeno je u časopisu Nature Communications.  

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: