Aktuelno 0

21.05.2024.

8:46

MMF traži jači nadzor agenata za nekretnine

Rast cena nekretnina je posledica nedovoljno kontrolisanih finansijskih tokova, kažu u MMF-u.

Izvor: Poslovni dnevnik

MMF traži jači nadzor agenata za nekretnine
Robert Kneschke/Shutterstock

Podeli:

U najnovijem izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o Crnoj Gori za ovu godinu navodi se, između ostalog, da je rast cena nekretnina zabeležen kao posledica neadekvatno kontrolisanih finansijskih tokova.

To, kako stoji u izveštaju, ukazuje na neefikasne preventivne mere za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma od strane agenata za nekretnine, prenosi Poslovni dnevnik.

Dodatne mere

U izveštaju MMF-a navodi se da bi se mogle razmotriti dodatne mere, uključujući jači nadzor trgovaca nekretninama. Predsednik Udruženja agencija za promet nekretnina Crne Gore i Grupacije za promet nekretninama pri Privrednoj komori Veselin Dragaš delimično se slaže s ocenama i porukama iz izveštaja MMF-a, ističući da agencije za nekretnine pružaju usluge posredovanja u prometu nekretnina te nisu dužne, niti imaju ovlašćenja da proveravaju poreklo novca korišćenog pri kupovini i prodaji nekretnina.

“Proverom se bave finansijske institucije i državna tela poput Finansijsko-obavještajne jedinice MUP-a Crne Gore (FOJ). Odgovornost agencija ogleda se u tome da su dužne FIJ-u da prijave sumnjive transakcije, kao i gotovinske isplate", rekao je Dragaš Pobjedi.

Nema detaljne analize prometa

Naglasio je da, nažalost, u Crnoj Gori ne postoje registri koji vode statističke podatke o prodatim nekretninama.

Smatra da na neregulisanim tržištima, pa tako i tržištu nekretnina, značajno mesto zauzima siva ekonomija, “koja predstavlja pogodno tlo za pranje novca”.

“Prodaja nekretnina može se regulisati zakonskim propisima. Posredovanje u prometu nekretnina urediće se donošenjem zakona o posredovanju u prometu i najmu nekretnina koji je pripreman prethodne četiri godine.

Nacrt zakona je prošao javnu raspravu i trenutno se čekaju mišljenja ministarstava uprave, pravosuđa i finansija te centralne banke. Procene bi Vlada trebalo da usvoji u idućih mesec-dva i predlog tog zakona uputi u Skupštinu", rekao je Dragaš.

Podsetio je da je u svetu poznato da se jedan od načina pranja novca odnosi na sektor nekretnina. “Istina je da je u Crnoj Gori i regionu tržište nekretnina bilo vrlo aktivno u prethodne dve godine i da su zabeleženi veliki novčani prilivi, kao i rast cena nekretnina, ali to nije samo rezultat neadekvatno proverenih finansijskih tokova i pranja novca.

Jedan od glavnih “krivaca” za rast cena je inflacija i gubitak vrednosti novca. Kako bi uštedeli novac, mnogi se odlučuju na ulaganje u nekretnine, što je dovelo do veće potražnje kupaca na tržištu, a samim time i do rasta cena nekretnina", rekao je Dragaš i dodao da se sve to ide preko banaka.

“Kao što znate, većina banaka u Crnoj Gori je u vlasništvu evropskih banaka, a sva plaćanja iz inozemstva obavljaju se preko korespondentskih-posredničkih banaka koje vrše dodatne provere transakcija", rekao je Dragaš.

Evidencija vlasništva

Komentarišući preporuku MMF-a o prikupljanju podataka o vlasništvu nekretnina i njihovom javnom objavljivanju, Dragaš je podsetio da u Crnoj Gori postoji elektronska evidencija nekretnina koju vodi Uprava za nekretnine, a svi korisnici mogu da provere vlasništvo nad nekretninama.

Naglasio je da, nažalost, u Crnoj Gori ne postoje registri koji vode statističke podatke o prodatim nekretninama, kao što su broj prodanih nekretnina, cena kvadrata, razvrstani po gradovima, odnosno delovima grada u kojima se prodaje i sl. koji su “važni iz više razloga”.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: