Tehnopolis

Sreda, 22.07.2020.

11:35

I dalje bukte "teorije" o 5G mreži i koronavirusu: Šta kaže srpski naučnik sa Harvarda?

Od kada se pojavio koronavirus, razni "teoretičari zavera" pokušavaju da pronađu nekakvu vezu između 5G mreže i ove bolesti.

Izvor: B92

I dalje bukte
Foto: depositphotos/sarayut

Tako se najnovija teorija zavere pojavila na Tviteru prošle nedelje.

Tu je jedan korisnik ove društvene mreže tvrdio kako su žice u hirurškim maskama (koje služe da se maska prilagodi licu) 5G antene. Ne objašnjava se kako bi to tačno trebalo da radi, ali uprkos tome ovaj video-snimak ima oko 1.4 miliona pregleda.

društvene mreže bore se protiv dezinformacija najbolje što mogu, naročito jer ovakve stvari mogu da se brzo prošire, a onda i da izađu van okvira virtuelnog. Tako se desila serija napada na "5G bandere" u Birmingemu, gde je pričinjena materijalna šteta, a gradonačelnik Liverpula dobijao je pretnje.

Upravo je Tviter, zbog toga, pre dva meseca objavio kako će zabranjivati objave koje pozivaju narušenje i uništavanje 5G infrastrukture.

Uprkos tome što se "teorije zavere" šire brzinom šumskog požara po internetu, to, naravno, nimalo ne doprinosi njihovoj istinosti. Nije otkrivena nikakva povezanost između 5G mreže i koronavirusa.
Foto: Depositphotos/denisismagilov
Virus je zaista tu, nije teorija

Ove teme dotakao se i Nemanja Despot Marjanović, srpski naučnik sa Broud instituta u Bostonu, partnera američkog univerziteta Harvard-MIT. On je prethodnih nekoliko meseci proveo upravo na Harvard-MIT, gde je istraživao kako koronavirus utiče na ljudski organizam.

"Teško je reći da li se ovaj virus proučavao u nekoj laboratoriji, pa zbog nesmotrene greške uspeo da pobegne. Ali ono što bih podvukao, što vidimo kroz rezultate istraživanja i kod pacijenata u klinici, korona nije neka teorija, virus je zaista tu, među nama i može izazvati velike promene. Mislim da teorija u vezi sa 5G mrežom ne drži vodu", rekao je Marjanović u intervjuu za Kurir.

Osim njega, i Fabijan Elio, istraživač s Univerziteta Sari specijalizovan za izloženost elektromagnetskim zracima, izjavio je za Gardijan kako "je nemoguće da je virus napravljen radijacijom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: