Tehnopolis

Petak, 28.02.2014.

15:25

Spritz - pročitajte celu knjigu za 90 minuta

Uskoro ćemo moći da pročitamo 309 stranica „Harija Potera“ za manje od 77 minuta zahvaljujući aplikaciji koja će uskoro biti predstavljena.

Izvor: Huffington Post

Default images

Aplikacija pod nazivom Spritz, koja će biti dostupna za Samsung Galaxy S5 i pametni sat Gear 2, korisniku prikazuje reč po reč velikom brzinom. Ovo nam dozvoljava da čitamo brzinom od 250 do 1.000 reči u minutu. Prosečna osoba čita brzinom od 200 do 400 reči u minutu.

Ovo nije prvi projekat koji preporučuje čitanje jedne po jedne reči. Aplikacije kao što je Velocity takođe korisnicima prikazuje jednu po jednu reč ubrzanim tempom, što dovodi do znatno bržeg čitanja.

Ova tehnika „brze serijske vizualne reprezentacije“ prisutna je već neko vreme i pokazala se izuzetno uspešnom i posebno je efikasna kada su u pitanju mali uređaji poput smartfona i tableta jer uklanja potrebu za zumiranjem.

Kompanija Spritz je izjavila da je protekle tri godine bila u „stelt modu“ i da sada radi na licenciranju svoje tehnologije.

Svaka reč koju čitamo poseduje „optimalnu tačku prepoznavanja“. Ova tačka se u većini reči nalazi odmah levo od sredine reči. Kako čitamo, naše oči skaču sa jedne "optimalne tačke prepoznavanja" na drugu, često preskačući znatno kraće reči.

„Nakon što vaše oči pronađu ovu tačku, mozak počinje da procesuira značenje reči koju gledamo“, stoji na sajtu kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: