Kako tehnologijom možete izgraditi odnos poverenja sa detetom

Sa kupovinom prvog mobilnog telefona, većina roditelja se po prvi put susreće sa neobično pomešanim osećanjima, jer se pitaju kako da na pravi način počnu zajednički put u digitalni svet, a u isto vreme ponosni su jer je dete postalo dovoljno zrelo da (skoro) nezavisno koristi pametni uređaj. Najvažnije je da se kroz taj proces gradi i razvija osećaj odgovornosti kod deteta i obostranog poverenja.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 10.09.2021.

15:58

Kako tehnologijom možete izgraditi odnos poverenja sa detetom
Foto:Shutterstock/Ternavskaia Olga Alibec

Poverenje je pola puta do odgovornosti

Početni razredi osnovne škole je najčešće doba kada se deca uvode u digitalni svet i na taj način da imaju svoj mobilni telefon. To umnogome ima veze sa dužim periodima fizičke razdvojenosti roditelja i deteta. Potreba za stalnom kontrolom deteta može imati kontra efekat, pa je uvek preporučljivije da se to radi umereno. Ukoliko ga ne zapitkujete stalno gde je i šta radi, dete će vam vremenom sve to govoriti spontano i tako vas indirektno nagraditi za ukazano poverenje.

Odnos prema ljudima i stvarima

Kao što ste ga učili da treba da čuva igračke, tako treba da se postavite i prema pametnom uređaju. Ukoliko dete često gubi stvari, uslovite dobijanje prvog telefona sa vežbanjem fokusa i dogovorite se da će ga imati kada se bude dovoljno odgovorno ponašalo prema drugim stvarima. Odgovorno korišćenje

Izuzetno je važno naučiti dete kada sme i kada ne sme koristiti mobilni telefon. Razgovaranje ili slanje sms poruka tokom nastave ili ometanje drugih puštanjem zvukova i igrica nije prihvatljivo, ali nemojte biti prestrogi ukoliko prekrši neko pravilo. Umesto toga, pokušajte da razmišljate o roditeljskoj kontroli kao pokretaču razgovora o bezbednosti na internetu, o bontonu, o telefonu kao izvoru beskrajne kreativnosti, edukacije i zabave. Neposrednost u komunikaciji i otvorenost za razgovor je uvek dobar način za izgradnju poverenja.

Digitalno poverenje

Sa prvim mobilnim telefonom se prave i prvi koraci u digitalnom svetu. U tom svetu postoje brojni izazovi sa kojima će se roditelji i svako dete, pre ili kasnije, susresti. Zato je važno da otvoreno razgovarate o svim temama, ali i opasnostima. Razgovarajte sa detetom o tome kako bezbednost, ljubaznost i privatnost izgledaju na mreži. Pokažite ličnim primerom da svi u porodici prave dobre izbore, kako biste napravili paralelu odgovornom ponašanju u realnom i digitalnom svetu. Prva tarifa

Ako ste odlučili da je pravo vreme da vaši mališani zakorače u digitalni svet, A1 Srbija ima u ponudi Prvu tarifu koja pruža neograničene minute u A1 mreži i 2GB interneta uz neograničeno korišćenje Vibera. Tokom trajanja promotivnog perioda, posebna prednost ove tarife je u tome što roditelji prvih šest meseci ne plaćaju mesečnu pretplatu. Takođe, roditelji imaju i mogućnost da podrže projekte namenjeni deci zajedno sa kompanijom, jer će A1 Srbija za svaki sklopljen ugovor donirati iznos jedne mesečne pretplate upravo inicijativama za decu, u novoj fazi društveno odgovornog projekta Svet kakav želiš.

Odgovornost se uči u svim dobima

Roditeljstvo nikada nije bilo lako, a čini se da je u dobu sveopšte digitalizacije postalo kompleksnije. Zato vam preporučujemo A1 platformu „Bezbedni klinci“ gde možete naći pregršt materijala koji su pisali profesionalni psiholozi i eksperti za digitalne komunikacije, a sve kako bi novim i starim roditeljima olakšali posao u oba sveta – realnom i digitalnom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: