Apple T2 sigurnosni čip može da se hakuje

Jedna od hardverskih karakteristika Apple Mac računara jeste implementiranje T2 sigurnosnog čipa.

Tehnopolis

Izvor: B92, Appleinsider

Petak, 18.02.2022.

09:41

Apple T2 sigurnosni čip može da se hakuje
Foto: FellowNeko / Shutterstock.com

Pomenuti čip može da omogući računaru dekripciju i enkripciju podataka u pokretu, a namenjen je tome da podatke na Apple mac uređajima načini bezbednijim.

Međutim, izgleda da T2 čip nije toliko neprobojan, koliko ga je Apple promovisao. Passware, kompanija čija su specijalizacija alatke za probijanje lozinki, je nedavno objavila da njihov najnoviji softver može da se iskoristi za probijanje T2 čipa i premošćavanje zaštite koju je implementirao Apple.

Prema navodima, ovo se ostvaruje iskorišćavanjem ranjivosti u T2 čipu, koja omogućava softveru da zaobiće koliko pokušaja je dozvoljeno za unos lozinke.

To znači da, u teoriji, napadači bi morali da primene uputstvo za lozinke i nasilno prodru u računar i dekriptuju njegove poodatke.

Međutim, nasilno probijanje zavisi od toga koliko je dugačka i kompleksna lozinka, tako da može proteći izvesno vreme dok je Passware softver ne probije.

Pored toga, potreban je fizički pristup Mac računaru i proces funkcioniše samo na Mac uređajima sa Intel čipom. Stoga je ohrabrujuće da ovaj hak nije lak za sprovođenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: